Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Capalest v regióne predstaví LES TROMANO, vystupujúce aj v roku 2008

Ilustračné foto Foto: TASR/PAvel Neubauer

Veľký Capalest v Banskej Štiavnici je 10-tym ročníkom. Organizátori ponúknu prierez toho, čo festival priniesol za celých 10 rokov. Vyvrcholením bude trojjazyčné predstavenie Moja noc s Hamletom.

Banská Bystrica 7. augusta (TASR) – V 6. ročníku Capalestu v regióne (10. – 13. 8.) sa predstaví francúzske hudobné teleso LES TROMANO v koncertnom programe S ozvenou po celej Európe. Koncertovať bude v Kremnici, Dudinciach, Banskej Štiavnici a Zvolene. Podujatie sa koná v rámci 10. jubilejného frankofónneho festivalu poézie, divadla a hudby Capalest (16. – 19. 8.). "Pre tento rok sme si vybrali ako spomienkovú časť hudobné teleso LES TROMANO, ktoré sme mohli privítať už v roku 2008, kedy sme ich sprevádzali regiónom," priblížil ku Capalestu v regióne na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici Peter Černek, odborný referent pre kultúru Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Farba na plátne ostrím noža
"Veľký Capalest v Banskej Štiavnici je 10-tym ročníkom a chceli sme to spojiť s tým najlepším, čo už bolo aj v Štiavnici aj v regióne," priblížil dôvod, prečo si vybrali toto hudobné teleso. Černek dodal, že ide o mladých umelcov, ktorí sa zaoberajú vážnou hudbou, ale transformujú ju do svojich pocitov a podnetov, aby bola zaujímavá nielen pre mladých ale aj staršiu generáciu. Teleso tvoria mladí sólisti z najprestížnejších filharmónií Európy, ktorí kombinujú hudbu veľkých európskych skladateľov a poslucháčom prinesú prierez svetovej hudby rôznych kultúr a kontinentov od roku 1920 po súčasnosť. Koncert v Banskej Štiavnici sa uskutoční po vernisáži malieb francúzskej umelkyne Yanouche Telgruc, ktorá obrazy vystavuje v Joergesovom dome od 27. júla do 19. augusta. Priamo na vernisáži (12. 8.) publiku predvedie špecifickú techniku nanášania farby na plátno ostrím noža.

Umelecký riaditeľ festivalu Michel de Maulne ku Capalestu v regióne povedal, že skutočný festival nie je len to, čo sa uskutoční na jednom mieste. "Ale je to niečo, čo zahŕňa aj kultúru v okolí." Capalest je otvorený festival, pretože je založený na otvorenosti srdca, pripomenul.

Trojjazyčná noc s Hamletom
Nad 10. ročníkom Capalestu v Banskej Štiavnici a Capalestu v regióne prevzal záštitu predseda BBSK Vladimír Maňka. Program frankofónneho festivalu poézie, divadla a hudby Capalest ponúkne prierez toho, čo festival priniesol za celých 10 rokov. Hosťom tohto ročníka bude Česká republika. Hlavný program otvorí 16. augusta každoročne organizované podujatie Babylon jazykov, na ktorom sa predstavia všetci zúčastnení básnici so svojou najnovšou tvorbou v rodných jazykoch. Vyvrcholením ročníka bude 17. augusta trojjazyčné predstavenie Moja noc s Hamletom. Inscenované čítanie poézie vzniklo pod režisérskou taktovkou Maulna na počesť jedného z najväčších českých básnikov Vladimíra Holana. Súčasťou Capalestu bude napríklad aj koncert majstra zobcových fláut Robina Tromana, ktorý odohrá podľa holandského vzoru Kees Boeke hru na 12 nástrojoch a prevedie poslucháčov 12-stimi symbolmi zverokruhu.