Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Časť bratislavských poslancov podala pre PKO podnet na prokuratúru

Archívna snímka PKO. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Skupina 12 mestských poslancov sa domnieva, že bola porušená ústava, zákon o majetku obcí, zákon o obecnom zriadení, obchodný zákonník a zákon o štátnej pomoci.

Bratislava 31. mája (TASR) – Podnet na podanie protestu prokurátora proti uzneseniu bratislavského mestského zastupiteľstva o predaji budov Parku kultúry a oddychu (PKO) z 10. decembra 2015 dnes podala skupina mestských poslancov na Krajskej prokuratúre v Bratislave. Uznesenie je podľa nich v rozpore so zákonom, preto žiadajú, aby ho prokurátor zrušil a dal o tejto veci opätovne rokovať. Pod podnet sú podpísaní 12 poslanci združení v Bratislavskom klube a poslanci Ján Mrva a Lucia Štasselová.

Títo poslanci sa domnievajú, že bola porušená ústava, zákon o majetku obcí, zákon o obecnom zriadení, obchodný zákonník a zákon o štátnej pomoci. "Nám počas osemhodinového rokovania o PKO doniesli ešte "teplý" materiál spracovaný investorom, o ktorom mali poslanci hlasovať a kde sme sa dozvedeli, čoho všetkého sa mesto vzdáva," skonštatoval Mrva.

Podľa skupiny poslancov bolo povinnosťou zastupiteľstva zistiť si úplné a objektívne informácie ohľadom hodnoty budovy PKO i výšky pohľadávok investora Henbury Development uplatňovaných voči hlavnému mestu. "Mesto previedlo svoj majetok, ktorého hodnotu neobjektivizovalo, za recipročné vzdanie sa pohľadávok, ktorých skutočná hodnota je rovnako neznáma, a samo ich právne spochybňuje," tvrdia poslanci s tým, že samospráva si mala nechať vypracovať znalecké ocenenie budovy PKO a objektívne posúdiť reálne riziko prehry v spore o žalované pohľadávky.

"Primátor mal vedieť, že 27. októbra 2015 padlo rozhodnutie na Najvyššom súde v prospech mesta. Po jeho vynesení mesto nemalo žiadny otvorený právny spor, ktorý by prehralo. Nemalo žiadny rozsudok, ktorý by ho nútil vzdávať sa majetku v miliónovej hodnote," spresnil Ján Budaj. Skupina poslancov tvrdí, že nevedela o tom, že Najvyšší súd už rozhodol a mestské zastupiteľstvo bolo vlani v decembri hnané "fiktívnou škodou", ktorá by sa mestu spôsobila.

"Tento prípad je ukážkou toho, ako sa nedodržujú pravidlá v priamom prenose. My sme dostali materiál neskoro, bez prerokovania v komisiách," skonštatovala Štasselová. Poslanci upozorňujú, že v rámci urovnania sa hlavné mesto pod hrozbou zmluvných pokút zaviazlo vydávať rozhodnutia či záväzné stanoviská a realizovať výkon prenesenej štátnej správy, ktorý neodporuje činnosti investora na nábreží. "Vzdať sa kompetencií, ktoré regulujú mesto, tak toto je niečo neuveriteľné," povedala Štasselová.

Podľa Dany Čahojovej je absurdné, aby sa nejakou dohodou diktovalo v stavebnom poriadku, ako, kedy a komu má byť vydané povolenie. Poslanci upozorňujú, že mesto sa rovnako pod hrozbou porušenia zmluvnej povinnosti zaviazalo neorganizovať verejnú diskusiu k budúcnosti dunajského nábrežia. "Občania sú oprávnení zúčastňovať sa na zhromaždeniach a vyjadrovať na nich svoj názor," vysvetľujú.

Bratislavskí poslanci vlani v decembri odsúhlasili predaj budov bratislavského PKO spoločnosti Henbury Development za jedno euro, čím sa podľa mesta urovnali všetky vzájomné nároky, práva a pohľadávky Bratislavy a investora. Henbury medzi vianočnými sviatkami objekty kultúrneho stánku začalo búrať.

Najvyšší súd SR, na ktorý samospráva ešte za minulého vedenia podala dovolanie, vlani vec koncom októbra vrátil krajskému súdu na nové konanie. Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala išlo len o procesnú výtku Najvyššieho súdu krajskému súdu. Ako tvrdí, o rozhodnutí súdu sa dozvedel až tento rok v januári.

Na mieste PKO má teraz vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka spolu s bytmi, administratívnymi priestormi i novou Dunajskou promenádou.

Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že mimosúdna dohoda mala za cieľ zbaviť Bratislavčanov dlhoročnej traumy z chátrajúceho nábrežia a uzavrieť súdne spory predstavujúce likvidačnú hrozbu pre mesto. "Celý postup mesta bol posúdený nielen právnym oddelením magistrátu, ale keďže mesto chcelo postupovať obozretne a nanajvýš zodpovedne, požiadalo o posúdenie pozície mesta aj externú právnickú kanceláriu," uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

V prípade rozhodnutia Najvyššieho súdu tvrdí, že zásielka súdu bola daná na poštovú prepravu koncom decembra, keď už bola Henbury zapísaná v katastri ako vlastník budov PKO. Právny zástupca mesta ju prevzal 7. januára. "Najvyšší súd SR rozhodol na neverejnom zasadnutí. Zároveň nie je pravda, že by súd dal mestu za pravdu. Týmto rozhodnutím sa totiž právne postavenie hlavného mesta voči Henbury nijako nezlepšilo a ani jeho prípadné doručenie pred uzatvorením dohody o urovnaní by nemalo vplyv na vyjednávaciu pozíciu mesta," skonštatovala Skokanová.