Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prezentácia plagátovej tvorby Trienále palátu Trnava pozná víťazov

Na jednom z najprestížnejších podujatí svojho druhu vo svete sa zúčastnilo 33 krajín, najväčší počet súťažných prác pochádzal z Číny.

Trnava 10. novembra (TASR) – Ocenením najlepších tvorcov začala sa v Trnave takmer tri mesiace dlhá prezentácia plagátovej tvorby Trienále palátu Trnava 2012 (TPT). Spolu 389 autorov z 33 krajín zaslalo na Slovensko svoje práce do 8. ročníka súťaže, ktorá sa radí k najprestížnejším podujatiam svojho druhu vo svete. Medzinárodná porota vybrala do finále 445 plagátov od 237 autorov a udelila 25 cien.

V kategórii profesionálnych tvorcov získal 1. cenu Dušan Junek zo Slovenska za plagát Henri de Toulouse-Lautrec 1901 – 2011, druhý bol Karel Míšek z Českej republiky za Veselú vdovu a tretí Nemec Lex Drewinski s plagátom Untitled. V kategórii študentov výtvarných škôl sa porote najviac páčila práca Tibet – China Jin Kanga z Južnej Kórey, na druhom mieste skončila Poľka Katarzyna Zapart a Ubu the King a tretia bola Veronika Kořínková z Českej republiky s plagátom Modelka XXL. V kategórii junior zaujali porotu plagáty Dominiky Valentovičovej Papier znesie všetko, Adrianny Szczepanskej z Poľska Manipulatuon a Mirian Kulacsovej zo Slovenska Závislosti.

Cenu Master's Eye Award 2012 pre medzinárodne uznávanú osobnosť grafického dizajnu si z Trnavy odnáša Fons Hickmann z Nemecka. Grand Prix TPT 2012 – mimoriadnu cenu Jozefa Dóku ml., zakladateľa TPT, udelili Piiopovi Kari z Fínska za prácu Where is my vote, Russia? Slovenské centrum dizajnu ocenilo svojou cenou Megi Zumstein zo Švajčiarska za Formlose Möbel, Cena V4 putuje k Poliakovi Romanovi Kalarusovi za plagát Roman Nowotarski a Cena Medzinárodnej rady asociácií grafického dizajnu Icograda spolu s Cenou primátora Mesta Trnava jeho krajanovi Piotrovi Kossakowskému za Antoni Kowalski – paintings exhibition. Majiteľom Ceny predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa stal Peter Štalmach zo Slovenska za Bardejovské potulky, Františkánsky kostol. TASR o tom informovala hovorkyňa TPT Zuzana Dohnalová.

Najväčším počtom súťažných prác oboslala TPT 2012 Čína (viac ako 200), po nej v štatistickom rebríčku nasleduje Poľsko, Japonsko, Slovenska, Írsko, Taiwan, Nemecko, Turecko. Zúčastnili sa aj autori z Macedónska, Mexika, Ruska, Francúzska, Talianska a ďalších krajín. Ocenené a vybrané neocenené práce budú až do 3. februára 2013 vystavené v priestoroch Galérie Jána Koniarka – Kopplovej vile a Synagóge-Centre súčasného umenia, v západnom krídle radnice, kláštore jezuitov na Štefánikovej ulici a v ďalších menších priestoroch.

Záštitu nad podujatím prevzali predseda TTSK Tibor Mikuš a Icograda. Hlavnými organizátormi sú TTSK a Galéria Jána Koniarka v Trnave. Spoluorganizátormi sú Slovenské centrum dizajnu v Bratislave, mesto Trnava, Vysoká škola výtvarných umení, Západoslovenské múzeum v Trnave, občianske združenie POSTER. Kurátorom a koordinátorom projektu je Robert Paršo.