Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Centrá SPACE v Banskobystrickom kraji využilo za rok 700 mladých ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pracovníci centra sa stretávajú aj s problémami mladých z marginalizovaných rómskych komunít.

Banská Bystrica 15. augusta (TASR) - Služby špeciálnych centier práce s mládežou pod názvom SPACE, ktoré otvoril Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pred vyše rokom v siedmich mestách kraja, využilo doteraz viac než 700 klientov, z toho 73 anonymne. TASR o tom v utorok informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Centrá SPACE v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Brezne, Lučenci, Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Zvolene sú určené pre ľudí vo veku 14 až 29 rokov a ponúkajú komplexné služby rozvoja, podpory a poradenstva. Mladí v nich nájdu kariérnych poradcov, psychológov a koučov, ktorí im pomôžu nájsť správny smer. Projekt spustil BBSK v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a za pomoci eurofondov.

"Je dôležitým doplnením vzdelávacieho systému základných a stredných škôl. V bezpečnom prostredí pod vedením mentorov, psychológov a pedagógov môžu mladí ľudia, žiaci a študenti z akýchkoľvek podmienok a prostredia získať to, čo nemohli doma. Bezpečné vzťahy, poradenstvo a víziu, čo môžu v živote dosiahnuť a dokázať," zdôraznil šéf kraja Ondrej Lunter.

Filozofia centier stojí na myšlienke, že každý z nás má potenciál, no nie všetci sme ho už objavili. "Po vyše roku od otvorenia môžeme zodpovedne povedať, že táto aktivita má zmysel. Dôkazom sú konkrétne prípady mladých ľudí, ktorí prišli s neistotou či v zložitej situácii, a odišli s predstavou, ktorou nohou vykročiť a kde sa hľadať. Centrá sa tiež osvedčili ako kreatívny priestor, kde vznikajú nové nápady, mladí čerpajú inšpiráciu a kreatívne trávia čas," konštatovala riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK, pod ktorú projekt spadá, Janka Pálková.

Pracovníci centra sa stretávajú aj s problémami mladých z marginalizovaných rómskych komunít. Tí okrem poradenstva často potrebujú nájsť aj stabilitu a podporu, ktorá im doma chýba.

"Typická pre nich je absencia vzoru, ktorá zapríčiňuje nedostatok motivácie a inšpirácie. Trpia generačnou chudobou a vyrastajú v málo podnetnom a v nevhodnom sociálno-ekonomickom prostredí. Pri riešení svojej situácie potrebujú dlhodobú podporu a sprevádzanie," dodala Pálková.