Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

Centrum voľného času v Liptovskom Hrádku muselo utlmiť aktivity

Išlo o ponuku voľnočasových aktivít pre stredoškolákov.

Liptovský Hrádok 3. februára (TASR) – Liptovskohrádocká radnica musela od začiatku tohto kalendárneho roka radikálne utlmiť ponuku voľnočasových aktivít mestského centra voľného času pre stredoškolákov. O pracovné miesto kvôli tomu prišiel jeden jeho stály zamestnanec a ďalší siedmi lektori na čiastočný úväzok.

„Zásadným problémom je, že z príslušného zákona nejakým nedopatrením vypadla stredoškolská mládež. Príspevky môžu na základe žiadosti dostať od vyššieho územného celku iba súkromné alebo cirkevné centrá voľného času. Obecné takúto možnosť nemajú a to považujeme za diskrimináciu,“ zdôraznil pre TASR primátor Branislav Tréger.

Štát sa tým bude musieť podľa neho neodkladne zaoberať, lebo pre citeľne chýbajúce finančné krytie nemôžu samosprávy pokračovať v poskytovaní vyhľadávaných voľnočasových aktivít pre stredoškolákov. „V prípade nášho mesta, ktoré má nepochybne prívlastok stredoškolské, to znamená, že sme museli prakticky povedať nie dvom stovkám mladých ľudí, ktorí radi navštevovali rôzne záujmové krúžky,“ pokračoval Tréger.

„Dali sme im ešte možnosť dofinancovania vlastnými prostriedkami, no niekoľkonásobne vyššie poplatky sa ukazujú ako neakceptovateľné. Opakujem, štát ako keby zabudol, že aj stredoškolská mládež chce tráviť organizovane svoj voľný čas. Dúfam, že sa to čo najskôr zmení novelizáciou zákona. Už sme o tomto probléme komunikovali s poslancami Národnej rady SR aj s ministrom školstva,“ dodal primátor Liptovského Hrádku.