Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Centrum voľného času v Bojniciach rozšírilo Zelenú záhradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Súčasťou Zelenej záhrady je altánok, hmyzí hotel, vyvýšené záhony, bylinková záhradka i oddychová zóna pod orechom a pod.

Bojnice 18. augusta (TASR) - Centrum voľného času (CVČ) Junior v Bojniciach rozšírilo svoju Zelenú záhradu. V jeho exteriéri pribudol i skleník, kde deti pestujú zeleninu. Na projekt získalo financie v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči. TASR o tom v piatok informovala riaditeľka CVČ Júlia Biskupičová.

CVČ v Zelenej záhrade vytvorilo pre deti a návštevníkov centra ďalšie zóny. "Postavili sme skleník a drevený domček na náradie, krmivo a seno. V skleníku sme použili vlastný kompost, vypestovali zeleninu pre zvieratá, ale aj pre deti. S deťmi z chovateľského krúžku sme zasadili rajčiny, uhorky, papriky, cukety, zeler, cibuľu a šaláty," načrtla Biskupičová.

Z odpadového dreva od stolára podľa nej vyrobili deti búdky pre vtáčiky a drevené kocky, zo suchého krmiva zase lojové gule, ktorými budú prikrmovať v zime vtáky. Súčasťou projektu boli aj prednášky v Národnej zoologickej záhrade Bojnice.

"V našej prírodnej záhrade formujeme základy aktívnej ochrany životného prostredia. Učíme deti zmysluplne využívať voľný čas, približujeme im prírodu, učíme ich, ako môžu aj ony aktívne chrániť životné prostredie," priblížila Biskupičová. Záhrada v CVČ však podľa nej neslúži iba deťom, ktoré ho navštevujú, ale je otvorená pre všetkých návštevníkov.

Na projekt Zelená záhrada - pokračovanie II. získalo CVČ grant od Trenčianskeho samosprávneho kraja vo výške 1164,90 eura. Súčasťou Zelenej záhrady je i altánok, hmyzí hotel, vyvýšené záhony, bylinková záhradka i oddychová zóna pod orechom.