Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Cenu Milana Hodžu udelili v Sučanoch historikovi Robertovi Kvačekovi

Na archívnej snímke Robert Kvaček. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Robert Kvaček bol jedným z tých, ktorí otvárali štúdium a diela Milana Hodžu. Je autorom celej obsiahlej série kníh o medzinárodných vzťahoch a obsiahlej série štúdií venovaných Hodžovi.

Sučany 25. júna (TASR) - Cenu Milana Hodžu dnes v rámci 12. ročníka Dní Milana Hodžu udelili v Sučanoch známemu českému historikovi a emeritnému profesorovi Karlovej univerzity v Prahe Robertovi Kvačekovi. Podľa Vladimíra Goněca zo Slovenskej akadémie vied sa Kvaček systematicky zaoberá československou politikou a problematikou medzinárodných vzťahov 30. rokov už od polovice minulého storočia.

"Robert Kvaček bol jedným z tých, ktorí otvárali štúdium a diela Milana Hodžu. Je autorom celej obsiahlej série kníh o medzinárodných vzťahoch a obsiahlej série štúdií venovaných priamo Milanovi Hodžovi. Treba pripomenúť, že mám dvoch najväčších Slovákov v európskej dimenzii - jedným je Milan Rastislav Štefánik a druhým práve Milan Hodža, ostatní sú až za nimi. Odkaz Milana Hodžu je po vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie výsostne aktuálny," uviedol Goněc.

Doplnil, že čestnú cenu Milana Hodžu za slobodný rozvoj a prezentáciu slovenskej a českej kultúry a vedy v exile udelili exilovej organizácii s názvom Spoločnosť pre vedu a umenie (Czechoslovak Society of Arts and Sciences), ktorú založili v roku 1958 z iniciatívy českých a slovenských intelektuálov žijúcich v zahraničí. Odovzdávaniu cien dnes predchádzalo položenie vencov k pomníku Milana Hodžu na Národnom cintoríne v Martine.

"Dni Milana Hodžu nám majú pripomenúť, aké máme svoje korene a aby sme na základe toho vedeli ísť do budúcna, aby sme znovu nevynachádzali koleso. Nad Hodžovými myšlienkami sa môžeme zamýšľať a pretransformovať ich do bežného života. Deti sa vo svojich prácach nad tým zamýšľajú a tú myšlienku dotvárajú do určitého postoja, ktorý sa s nimi môže niesť celý život," vysvetlil starosta Sučian Vladimír Plžik.

Dvanásty ročník Dní Milana Hodžu sa uskutočnil ako vedecké, kultúrne a vzdelávacie podujatie pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica. Program ponúkol literárne súťaže Hodžov novinový článok pre žiakov základných škôl, Hodžova esej pre študentov gymnázií a stredných škôl, súťaž stredoškolských žiackych tímov v akademickej debate Hodžovo fórum a vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou Jozef Gregor Tajovský - politik, legionár a spisovateľ.