Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Víkend v Nitre patrí pamiatke O. Čepána. Sprevádza ho množstvo akcií

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podujatie je zamerané na tému intermediálnych presahov a medziodborovej umeleckej spolupráce, ako aj kritického písania v kontexte slovenského vizuálneho umenia.

Nitra 18. novembra (TASR) - Čepan víkend 2017, ktorý od 17. do 19. novembra prebieha v Nitre, vyústi do ceremoniálu vyhlásenia laureáta Ceny Oskára Čepana (COČ) 2017 v sobotu o 19.00 h v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Ako TASR informovala Lucia Horňáková z Nadácie Centra súčasného umenia (NCSÚ), ktorá COČ organizuje, podujatie má bohatý sprievodný program.

Ten je zameraný na tému intermediálnych presahov a medziodborovej umeleckej spolupráce, ako aj kritického písania v kontexte slovenského vizuálneho umenia. "Víkend sa začal piatkovou špeciálnou edíciou PechaKucha Night, v sobotu návštevníci zažijú vyhliadkovú cyklojazdu Nitrou s vizuálnym umelcom Danom Didom a zakladateľom Hideparku Marekom Hattasom. Okrem toho sa realizuje séria workshopov pre malých i veľkých, komentovaná prehliadka výstavou spolu s finalistami, séria debát na už spomenutú tému, či kritického písania na Slovensku v kontexte vzniku novej slovenskej Ceny ASK? pre mladých kritikov súčasného vizuálneho umenia," povedala Horňáková.

Kritickému písaniu je tu venovaný aj workshop s Michalom Novotným, porotcom COČ 2017 a laureátom Ceny Věry Jirousovej, čo je cena za umeleckú kritiku v Českej republike z roku 2016. "Ceremoniál sa začne so špeciálnym hosťom Andrásom Cséfalvayom, ktorý vyústi do divadelnej hry. Tú v spolupráci s Divadelnou Nitrou a so Starým divadlom Karola Spišáka v Nitre pripravila Petra Fornayová. Hra na budúcnosť s názvom Subjective Future nepriamo reflektuje aktuálne témy COČ a budúcnosť umelcov," dodala pracovníčka NCSÚ.

V nedeľu prebehne diskusia v rámci Raňajok v Trafačke, kde budú o smerovaní Ceny a špecifikách tohtoročnej výstavy diskutovať finalisti spolu s organizátormi a širokou verejnosťou. "V Galérii mladých finalisti pripravili zvukovú inštaláciu, ktorá opisuje ich víziu ideálnej Ceny a jej personifikáciu," ukončila Horňáková.