Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Čerínsky kostol ukrýva vzácne fresky, miestni chcú peniaze na záchranu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Financie chcú získať prostredníctvom víťazstva v hlasovacej súťaži.

Čerín 25. februára (TASR) - Steny kostola sv. Martina v Čeríne (okres Banská Bystrica) zdobia unikátne nástenné maľby pochádzajúce zo 14. a 15. storočia. Miestni sa v súčasnosti na ich obnovu snažia získať financie prostredníctvom víťazstva v hlasovacej súťaži. Na podporu tejto iniciatívy organizujú aj organový koncert, ktorý sa bude konať v sobotu (27.2.) o 18.00 h v čerínskom kostole.

Ako priblížil Dušan Mesík, správca farnosti Čerín, v minulom roku si pripomenuli 700 rokov od konsekrácie tohto gotického kostola, ktorého steny boli v 14. a 15. storočí vyzdobené nástennými maľbami. Za najcennejší je považovaný Kristologický cyklus od Majstra z Čerína, ktorého rukopis v sebe nesie talianske vplyvy zmiešané s prvkami zaalpskej gotiky.

"Sú to skvosty a zvlášť fresky, ktoré sú na východnej strane svätyne, kde je téma ukrižovania a oplakávania. Majú veľkú hodnotu aj v rámci európskeho formátu," hovorí o nástenných maľbách Mesík. Podľa jeho slov bola časť fresiek poškodená počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Niektoré maľby reštaurovali koncom 20. storočia, obnova však ostala neukončená.

Na reštaurovanie fresiek chce získať farnosť prostriedky z Nadácie VÚB. Tá vybrala osem fresiek z ôsmich miest a obcí Slovenska, za ktoré môže verejnosť hlasovať do 29. februára. Víťaznú fresku s najvyšším počtom hlasov odmení nadácia finančnými prostriedkami na reštaurovanie.