Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Cerová: Hrad Korlátko zachraňujú dobrovoľníci aj počas tohto leta

Hrad Korlátko zachraňujú dobrovoľníci aj počas tohto leta. Na archívnej snímke prebieha archeologický výskum. Foto: Martin Slezák

Korlátko sa nachádza v Cerovej, časť Rozbehy v okrese Senica. Bol postavený ako strážny hrad na obchodnej Českej ceste, opustený je od 18. storočia.

Cerová 20. augusta (TASR) – Aj v tomto roku sa na vyhľadávanej zrúcanine gotického hradu Korlátko nad obcou Cerová v Malých Karpatoch vykonávajú záchranné práce. Vďaka už desať rokov trvajúcej aktivite dobrovoľníkov sa stáva opustený hrad z 13. storočia bezpečnejším turistickým cieľom. V tomto roku sa zamerali na archeologický výskum vstupnej brány.

"Výskum realizoval archeológ Tomáš Molota z Midland Adventure, s. r. o. Naším zámerom je prezentácia vstupu v kombinácii so statickým zaistením priľahlých obranných múrov," informoval vedúci záchranných prác Martin Slezák. Aby práce nezablokovali vstup návštevníkov do areálu, tesárski majstri za podpory dobrovoľníkov vybudovali v predstihu mostík ponad zamýšľané archeologické sondy. Súbežne sa robí konzervácia zachovalého múru paláca v hornom hrade.

"Múr má vo svojom strede asi 9 m3 veľkú kavernu," informoval Slezák. Unikátna je mimoriadne hrubozrnná malta, ktorú je potrebné pri rekonštrukcii napodobniť. "Odborníci sa domnievajú, že kaverna vznikla pravdepodobne po zásahu zablúdeným delostreleckým granátom z obdobia vojny. Hypotézu podporuje fakt, že v múre v danom mieste nebol predtým žiaden otvor ako okno, alebo strieľňa. Toto vieme zo zachovaných fotografií z roku 1900," doplnil vedúci záchranných prác. Rekonštrukcia na Korlátku bude pokračovať v budúcom roku obnovou záklenkov a cimburia na korune múru.

Záchranné práce na hrade sa realizujú vo väčšom rozsahu od roku 2009. Hybnou silou sú hlavne dobrovoľníci zo združenia Spojené ruky, neformálne sa nazývajúci SmóTrBáci (spoločenstvá z okolitých obcí Smolenice, Trstín a Bíňovce). Hrad pravidelne čistia a pomáhajú aj pri náročnejších prácach, ako je murovanie. Projekt v tomto roku podporilo Ministerstvo kultúry SR v programe Obnovme si svoj dom, Trnavský samosprávny kraj a Obec Cerová – vlastník hradu.

Korlátko sa nachádza v Cerovej, časť Rozbehy v okrese Senica. Bol postavený ako strážny hrad na obchodnej Českej ceste, opustený je od 18. storočia. Dodnes sa z neho zachoval na Slovensku ojedinelý pozostatok valcovej veže, zvyšky paláca a hradieb. Najviac zachovaná je hospodárska budova v predhradí.