Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Certifikáty Regionálneho produktu Horehronie majú 11 nových držiteľov

Na archívnej snímke miniatúra drevenice od Jozefa Gavuru. Foto: TASR Branislav Caban

Regionálne produkty možno nájsť pod symbolom zvončeka či už na pultoch turisticko-informačných centier v Brezne a v Bystrej, alebo v online e-shope pod názvom Regionálne pulty.

Brezno 25. augusta (TASR) – Jedenásť nových držiteľov sa už môže oficiálne prezentovať pod regionálnou značkou, ktorej cieľom je podpora kvalitných regionálnych produktov a služieb reprezentujúcich horehronský región, jeho tradície, ľudí a dedičstvo. Certifikáty Regionálneho produktu Horehronie im odovzdali v utorok (24. 8.) v historických priestoroch Hradu Ľupča v Slovenskej Ľupči. Celkovo je už 38 držiteľov regionálnej značky. TASR o tom v stredu informovala Žofia Koštialová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

„Projekt regionálnej značky sa už tretí rok teší z úspešného fungovania, ktoré je výsledkom najmä dobrej vzájomnej spolupráce v regióne. Sme radi, že môžeme aj v rámci cestovného ruchu ponúknuť domácim či návštevníkom Horehronia kvalitné regionálne produkty, s ktorými si odnesú kúsok nášho kraja a šikovnosti tých, ktorí ho svojou prácou vytvárajú,“ konštatovala výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková s tým, že držiteľom zabezpečujú spoločný marketing a prezentáciu pod jednotným logom.

V rámci kategórie remeselných a spotrebných výrobkov získali ocenenie miniatúry dreveníc Jozefa Gavuru, drevené točené výrobky Vojtecha Kuracinu, strieborné šperky Magdalény Jančurovej, vyšívané miniatúry čepcov s horehronským motívom od Ivety Haringovej, sviečky zo včelieho vosku od Drahomíry Prachniarovej, odevné výrobky „Na ľudovú nôtu“ Aleny Ďurečkovej a háčkované výrobky Lucie Ličkovej.

V kategórii poľnohospodárske a potravinárske výrobky ocenili čučoriedky a brusnice z Čučoriedkova Barbory Švarba Figľušovej, ružové cuveé polosuché hroznové víno Šupín Jozefa Stanka a prírodnú liečivú minerálnu vodu Brusnianka spätú s Kúpeľmi Brusno. Za pravú regionálnu kuchyňu s podporou lokálnych potravín ocenili reštauráciu v Pohorelej.

Regionálne produkty možno nájsť pod symbolom zvončeka či už na pultoch turisticko-informačných centier v Brezne a v Bystrej, ale aj v online e-shope pod názvom Regionálne pulty. Projekt funguje s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a spolupracuje na ňom aj ministerstvo dopravy a výstavby.