Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Červenom Kláštore dnes namerali - 29 stupňov Celzia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Táto hodnota je najnižšia teplota vzduchu nameraná počas celej astronomickej zimy 2012 - 2013 na celom Slovensku.

Bratislava 17. marca (TASR) - Na stanici Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Červenom Kláštore v okrese Kežmarok namerali dnes ráno vo výške dva metre nad povrchom mínus 24 stupňov Celzia. Vo výške päť centimetrov nad povrchom zaznamenali mínus 29 stupňov. "Táto hodnota je najnižšia teplota vzduchu nameraná počas celej astronomickej zimy 2012/2013 na celom Slovensku," informuje na svojom webe SHMÚ.

Počas decembra 2012 a počas tohtoročného januára a februára nebolo na Slovensku nikde chladnejšie ako dnes ráno v Červenom Kláštore. "Ide o mimoriadnu vec, lebo takmer nikdy sa nestane, aby bola najnižšia teplota vzduchu v zimnom polroku na Slovensku zaznamenaná v druhej polovici marca. Väčšinou to býva v januári alebo vo februári," píše sa na stránke SHMÚ.

Hlavnou príčinou uvedenej extrémne nízkej teploty je podľa meteorológov fakt, že k nám v týchto dňoch prenikol od severu veľmi studený arktický vzduch, na severe Slovenska napadlo veľa čerstvého snehu a počas noci na dnes sa vyjasnilo a zoslabol vietor. "Teplota vzduchu tak mohla výrazne klesať, aj napriek vysokému dátumu," vysvetľuje SHMÚ.