Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Štatút kúpeľného miesta sa odráža na návštevnosti Červeného kláštora

Už šesť mesiacov má obec Červený Kláštor v okrese Kežmarok štatút kúpeľného miesta. V zamagurskej obci sa nachádzajú Kúpele Smerdžonka, ktorú sú prvé po vojne obnovené kúpele na Slovensku. Na snímke budova Kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore 29. júna 2017. Foto: FOTO TASR – Simona Ivančáková

Už šesť mesiacov má obec Červený Kláštor v okrese Kežmarok štatút kúpeľného miesta.


Červený Kláštor 29. júna (TASR) - Už šesť mesiacov má obec Červený Kláštor v okrese Kežmarok štatút kúpeľného miesta. V zamagurskej obci sa nachádzajú Kúpele Smerdžonka, po vojne prvé obnovené kúpele na Slovensku. Ako uviedol pre TASR Vladimír Šmída z ich marketingu, štatút je pre zariadenie prínosom.

"Dostali sme sa na oficiálnu mapu a do zoznamu kúpeľných miest na Slovensku. Dá sa povedať, že sa kúpele pozdvihli a získali väčšiu vážnosť," poznamenal Šmída. Minerálna voda Smerdžonka, po ktorej sú nazvané aj samotné kúpele, obsahuje sírovodík, ktorý sa veľmi dobre vstrebáva kožou a sliznicami. V tkanivách zlepšuje elasticitu, má analgetický, protizápalový a antiseptický účinok.



V roku 2010 začal majiteľ s výstavbou kúpeľného Domu zdravia a otvorené boli začiatkom roku 2012. "Od otvorenia každý rok rastie návštevnosť. To sa ukázalo aj od roku 2016, kedy sme získali štatút klimatických kúpeľov. Môžeme povedať, že každý rok nás navštevuje o 20-30 percent viac klientov," uviedol. Podľa jeho ďalších slov aj štatút kúpeľného miesta prinesie nárast počtu klientov.

Návštevníci areálu si okrem klasických procedúr môžu v kúpeľnom parku oddýchnuť aj pri vonkajšom okruhu Kneipp terapie spojenej s balančným chodníkom. "Ide o vodoliečebnú otužovaciu procedúru, kde je potrebnú vstúpiť do vody a chodiť v nej ako bocian, teda vysoko zdvíhať nohy. Mali by sme prísť až do bodu, keď nás začína máličko lámať v nohách, preto je vhodné absolvovať túto terapiu ráno alebo neskoro večer," vysvetlil Šmída. Ako ďalej doplnil, mostík cez vodu plynule nadväzuje na balančný chodník, ktorého podstatou je chodenie naboso po rôznych povrchoch. Ide o kamienky, šišky, kôru zo stromov, dlažobné kocky a trávu. "Procedúra zvyšuje imunitu, otužuje a je určená pre všetkých návštevníkov, ktorí do areálu prídu," dodal.

V kúpeľoch sa liečia predovšetkým kožné ochorenia ako psoriáza, atopický ekzém či akné. Po získaní štatútu klimatických kúpeľov rozšírili pôsobnosť a liečia aj netuberkulózne choroby dýchacích ciest (astma, alergia i bronchitída), duševné choroby, stavy po operácii štítnej žľazy, časť z onkologických chorôb a chorôb z povolania.