Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pri Hodruši-Hámroch je skrížený autobus, cesta je neprejazdná

Ilustračné foto Foto: TASR/HaZZ v Prievidzi

Dva pokazené kamióny sa nachádzajú aj na horskom priechode Kremnické Bane, úsek je prejazdný.

Žiar nad Hronom 19. marca (TASR) - Cesta III/06518 pri Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica je neprejazdná pre skrížený autobus. Dva pokazené kamióny sa nachádzajú aj na horskom priechode Kremnické Bane (v okrese Žiar nad Hronom), no úsek je prejazdný bez väčších komplikácií. TASR o tom informovala dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a. s., závod Žiar nad Hronom, Ľubica Práznovská.

Ako doplnila, cesty v okrese sú prevažne mokré, na Kremnických Baniach sa nachádza miestami kašovitý sneh. "Horský priechod Veľké Pole v okrese Žarnovica je prejazdný bez obmedzení," uzavrela.

Donovaly aj Šturec sú pre kamióny uzavreté, na Čertovici treba reťaze

Horské priechody Šturec aj Donovaly sú pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavreté, na Čertovici zas vodiči musia nasadiť snežné reťaze. Na všetkých priechodoch momentálne sneží, uviedol TASR dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák.

Dodal, že všetky cesty okresov Brezno a Banská Bystrica sú zasnežené, kašovitý sneh dosahuje výšku päť centimetrov.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, na niektorých miestach sneží

Všetky cesty na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú momentálne zjazdné, sneženie evidujú cestári v okolí Chminianskej Novej Vsi, Lipian, Popradu a Starej Ľubovne. Dážď so snehom prevláda v okolí Záborského a Nižnej Šebastovej. "Miestami sa môže v celom kraji vyskytnúť slabý vietor, čerstvý vietor je v okolí Prešova a Lipian, tiež v oblasti Humenného a Starej Ľubovne," priblížil aktuálnu situáciu dispečer Správy a údržby ciest PSK Tomáš Lažo.

Väčšina ciest 1. triedy je podľa neho mokrá, kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov je v okolí Bardejova, na horských priechodoch Vernár, Podspády, na Pustom Poli a tiež v okolí Obručného. "Väčšina ciest 2. triedy je taktiež mokrá, vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov je na ceste 2/558 pri obci Starina, tiež v oblasti Vysokých Tatier, na cestách 2/546 pri Klenove, 2/542 na Magure a tiež 2/543 v okolí Červeného Kláštora," doplnil Lažo. Na cestách 3. triedy sa môže miestami objaviť kašovitá, resp. utlačená vrstva snehu od jedného do piatich centimetrov.

Cestári počas noci posypali inertným materiálom takmer 900 kilometrov ciest a chemickým posypom upravili takmer 2000 kilometrov ciest. Okrem toho prepluhovali vyše 6000 kilometrov ciest, vo všetkých strediskách bolo nasadených 70 kusov techniky.

Gemer je opäť zasnežený, do rána napadlo 20 centimetrov snehu

V okrese Revúca napadlo do rána takmer 20 centimetrov nového snehu. Mokrú nádielku od rána odpratávajú vo všetkých obciach. Hlavné cestné ťahy sú prejazdné, bočné ulice v mestách a obciach čistia priebežne. Ako pre TASR potvrdila prednostka Mestského úradu v Revúcej Eva Kučeráková, problémy majú najmä so snehom na chodníkoch a parkoviskách.

Problémy s čistením chodníkov spôsobujú v Revúcej najmä zaparkované autá. "Musíme počkať, kým si ich vodiči preparkujú. Firma, s ktorou máme uzatvorenú zmluvu na odpratávanie snehu, sa s mechanizmami nevie dostať na chodníky ani na parkoviská. Situácia je však zvládnuteľná. Horšie je to s peniazmi na zimnú údržbu. Už teraz sme minuli peniaze plánované na celú zimu v tomto roku. Peniaze nám budú chýbať najmä po jeseni. Ešte horšie to však bude s opravou poškodených ciest," povedala Kučeráková.

Pre intenzívne nočné sneženie musela dnes zmeniť plány aj správa Národného parku Muránska planina. V tomto období totiž už zvykla byť v plnom prúde migrácia žiab, ktoré sa prebúdzajú po zimnej hybernácii. "V spolupráci so školami chodíme každý rok stavať popri cestách na migračných ťahoch zábrany. Fólie bránia obojživelníkom dostať sa na cestu, aby neskončili pod kolesami áut. Potom ich zbierame a prenášame na druhú stranu, kde pokračujú v migrácii za vodou. Dnes sme mali začať so zábranami pri Revúcej. Museli sme to zrušiť a budeme čakať na vhodný čas," povedala Jana Šmídtová, poverená vedením správy Národného parku.