Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Cesta medzi Bijacovcami a N.Slavkovom je po sanácii zosuvu prejazdná

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Práce na sanácii cesty skončili o dva mesiace skôr. Drobné úpravy, ktoré ešte prebiehajú, už nemajú vplyv na prejazdnosť cesty. Jej poškodenie súviselo s intenzívnymi zrážkami v roku 2010.

Bijacovce 2. novembra (TASR) – Cestu 3. triedy medzi obcami Bijacovce a Nižný Slavkov, kde dopravu obmedzovala sanácia zosuvu, tento týždeň sprejazdnili v plnom rozsahu. Komunikácia je v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a zosuv vznikol počas intenzívnych zrážok začiatkom leta 2010.

Stabilizácia zosuvu pod vrchom Paršivá sa začala v polovici septembra a pre vŕtanie mikropilót bola istý čas úplne neprejazdná. Dnes už autá týmto úsekom prejdú bez akýkoľvek obmedzení.

"Stavba mala byť podľa zmluvy ukončená do konca decembra, dodávateľ, akciová spoločnosť Doprastav, však rekonštrukciu ukončil o dva mesiace skôr. Na ceste sa budú realizovať ešte drobné dokončovacie práce, tie však nebudú mať vplyv na prejazdnosť úseku,“ konštatoval riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák.

Pripomenul, že rozpočtový náklad na sanáciu problémového zosuvu dosiahol 276.000 eur. Cestári riešili stabilizáciu zosuvu a konštrukcie cesty prostredníctvom spevňovania svahu mikropilótami. Vyšší územný celok práce čiastočne prefinancoval z príspevku vlády SR na odstránenie následkov povodňových škôd.

"Povodne v roku 2010 totiž úsek vážne poškodili, cesta bola v tom čase dva mesiace úplne uzavretá. Kým sa začalo so samotnou opravou, bolo potrebné pripraviť technické podklady a projektovú dokumentáciu. Situáciu skomplikoval aj problém s vydaním stavebného povolenia, pretože bolo potrebné vykupovať pozemky," vysvetlil Kozák. Dodal, že vodiči boli nútení absolvovať 22-kilometrovú obchádzku.