Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Cestári upozorňujú na silný vietor aj sneh na severe Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, cesty nižších tried i horské priechody sú zjazdné.


Bratislava 28. novembra (TASR) - V okolí Tatranskej Štrby i na horských priechodoch Čertovica a Besník musia motoristi rátať so silným nárazovým vetrom. V okolí Važca zasa silné intenzívne sneženie znižuje dohľadnosť na 100 m. Aktuálne informácie prináša Slovenská správa ciest (SSC) na webe www.zjazdnost.sk.

Cestári uvádzajú, že všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, cesty nižších tried i horské priechody sú zjazdné. Povrch vozoviek je na juhu suchý až vlhký, na severe vlhký až mokrý.

Sneh je v prípade diaľnic v úseku D1 Važec - Bôrik, kde sa na vozovke nachádza vrstva čerstvého snehu do 1 cm. Na komunikáciách I., II. a III. triedy je sneh na cestách v severných okresoch a vyšších polohách. Vozovky sú tam pokryté vrstvou utlačeného, kašovitého alebo čerstvého snehu do 3 cm, na cestách nižších kategórií na Orave a Liptove miestami 4 - 5 cm.

Jeden- až dvojcentimetrová vrstva čerstvého a kašovitého snehu je na horských priechodoch Makov, Čertovica, Príslop, Pusté Pole, Fačkov, Javorník, Kremnické Bane a Dobšiná. S tri až päť centimetrov hrubou vrstvou utlačeného snehu je potrebné rátať na horských priechodoch Huty a Podspády.

SHMÚ: Na severe trvá riziko tvorby snehových jazykov i silného vetra
Bratislava 28. novembra (TASR) - Podobne ako dnes aj počas utorka (29.11.) sa na cestách severného Slovenska môžu tvoriť snehové jazyky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred týmto rizikom výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí pre okresy Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja v utorok od 8.00 h do 20.00 h.

Na horách v týchto regiónoch platí takisto do utorkového podvečera nebezpečenstvo výskytu silného nárazového vetra, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 75 až 110 km/h.