Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Cestárom zvýšili platy,počas zimy sa starajú o zjazdnosť 3041 km ciest

Ilustračné foto Foto: TASR

Zimnú údržbu v kraji zabezpečuje 485 pracovníkov.

Banská Bystrica 15. januára (TASR) - Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) sa stará o zjazdnosť celkovo 3041 kilometrov ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). V rámci Slovenska sa radí k najrozľahlejším. Cestárom počas zimy dávajú zabrať najmä zasnežené horské priechody v kraji ako Donovaly, Šturec, Čertovica, Muránska Huta či Zbojská.

Podľa predsedu predstavenstva BBRSC Rastislava Schlosára zimnú údržbu v kraji zabezpečuje 485 pracovníkov. K dispozícii je 123 sypačov, 22 nákladných vozidiel s pluhom, 24 traktorov a 53 nakladačov s osádkami.

"Výška navrhovaného rozpočtu pre BBRSC na tento rok je 13,5 milióna eur. V rámci tejto sumy je plánovaných takmer päť miliónov eur na zimnú údržbu ciest. Rozpočet čaká na schválenie Zastupiteľstvom BBSK," konštatoval dnes pre TASR riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík.

BBRSC, ktorej jediným akcionárom je BBSK, spravuje a udržiava cesty II. a III. triedy a na základe zmluvy aj cesty I. triedy, ktoré má v správe štátna Slovenská správa ciest. Závody má v Banskej Bystrici, v Lučenci, v Rimavskej Sobote, vo Veľkom Krtíši, vo Zvolene a v Žiari nad Hronom.

Ako v týchto dňoch na svojom webe zverejnil BBSK, zamestnancom BBRSC sa od 1. januára 2016 výrazne zvyšujú mzdy. Podľa novej kolektívnej zmluvy sa zvyšujú platy zamestnancov zaradených do tarifnej triedy 1 až 10 o 7 % a pracovníkom v tarifnej triede 11 a 12 o 4,5 %. Zamestnanci s robotníckou profesiou a vodiči, ktorí majú v spoločnosti najnižšie mzdy, tak dostanú januárovú výplatu už o 7 % vyššiu.