Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Cestujúci, takéto zmeny vás neminú v doprave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vodiči idúci cez Uľanku budú musieť ubrať z plynu, rýchlosť sa znižuje. V úseku Komárno - Komárno zriaďovacia stanica - Chotín zas očakávajte výluku.

Banská Bystrica 27. februára (TASR) – Okresný úrad v Banskej Bystrici so súhlasom banskobystrického Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) KR PZ vyhovel žiadosti mesta a v časti Uľanka, na ceste I/59, v smere na Ružomberok a Zvolen, rozhodol o dočasnom znížení najvyššej povolenej rýchlosti zo 70 na 60 km/h. Dôvodom bola nespokojnosť ľudí, ktorí v tejto okrajovej časti mesta žijú a pociťujú zvýšenú intenzitu dopravy v dôsledku uzatvorenia horského priechodu Kremnické Bane. To totiž spôsobilo, že väčšina tranzitnej dopravy v súčasnosti smeruje cez Banskú Bystricu.

Ako TASR informoval mestský poslanec, člen dopravnej komisie Matúš Molitoris, vďaka spolupráci s občianskou radou, ktorá spísala petíciu, sa podarilo otvoriť diskusiu k tejto téme a dospieť ku kompromisu.

"S petíciou oslovili aj mňa. Spoločne s primátorom sa nám podarilo iniciovať spoločné stretnutie s KDI, kde sme našli kompromisné riešenie v podobe zníženia rýchlosti na 60 km/h. Je to síce len čiastkové riešenie, ale veríme, že budeme môcť pokračovať v hľadaní systematických opatrení tak, aby sa zvyšovala kvalita života všetkých obyvateľov pri tomto frekventovanom cestnom ťahu," konštatoval pre TASR Molitoris.

Podľa rozhodnutia okresného úradu osadenie predmetného dopravného značenia má zabezpečiť správca cesty, ktorým je Slovenská správa ciest, a to v termíne do 15. marca. Má byť iba dočasné, do ukončenia rekonštrukcie cesty v úseku Kremnica - Kremnické Bane.

V úseku Komárno - Komárno zriaďovacia stanica - Chotín bude výluka



Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v utorok (28.2.) v čase od 08.10 h do 13.40 h vykonávať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Komárno zriaďovacia stanica.

Ako TASR informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, v rámci tejto výluky sa v ŽST Komárno zriaďovacia stanica na výhybke číslo 18 zrealizuje výmena výhybkových súčiastok, z dôvodu ich opotrebenia a odstránenia defektoskopických porúch. "Vzhľadom na polohu výhybky je potrebná aj výluka medzistaničného úseku ŽST Komárno – Komárno zriaďovacia stanica – ŽST Chotín. ŽSR vykonávajú opravné práce vlastnými personálnymi kapacitami," povedala Pavliková.

Podľa jej slov vzhľadom na to, že ide o jednokoľajnú trať, cestujúca verejnosť bude prepravovaná náhradnou autobusovou dopravou, ktorú zabezpečuje dopravca Železničná spoločnosť Slovensko.

"ŽSR prosia cestujúcich o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým môže dochádzať v dôsledku výlukových prác a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hlásení staničného rozhlasu v železničných staniciach," ukončila.