Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Spomaľte, na týchto cestách znížili rýchlosť alebo striehnu policajti

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavel Neubauer

V rámci objektívnej zodpovednosti nemusia byť vodiči zastavení priamo na ceste pri porušení zákona o cestnej premávke.

Žiar nad Hronom 9. marca (TASR) - Dnes chystajú policajti na cestách v okresoch Žiar nad Hronom, Poprad a Michalovce osobitnú kontrolu zameranú na dodržiavanie povinností držiteľa vozidla s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti. Informovali o tom Petra Kováčiková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik a košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

V rámci objektívnej zodpovednosti nemusia byť vodiči zastavení priamo na ceste pri porušení zákona o cestnej premávke, ale polícia rozhodnutie o uložení sankcie za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou. Upozorňujú preto na dodržiavanie predpisov.

Na hlavnej ceste vo Svite menia dopravné značenie, pôjde sa aj 70 km/h



Na ceste I/18 v podtatranskom meste Svit v týchto dňoch menia dopravné značenie. V intraviláne mesta dôjde v niektorých úsekoch k zmene najvyššej povolenej rýchlosti z 50 kilometrov za hodinu na 70 kilometrov za hodinu. O zmenách v doprave informuje internetová stránka mesta Svit.

Najvyššia povolená rýchlosť 70 kilometrov za hodinu bude v smere z Popradu po križovatku cesty s miestnou komunikáciou na Hviezdoslavovej ulici a naopak. Táto rýchlosť bude povolená i v smere od Žiliny po hornú bránu miestneho podniku Chemosvit.

"Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade na základe vlastných skúseností pri výkone dohľadu nad cestnou premávkou a zmene dopravného značenia na ceste I/18 navrhol Okresnému úradu Prešov zmenu a umiestnenie nového dopravného značenia v meste Svit," uvádza sa na internetovej stránke. Okresný úrad Prešov návrhu vyhovel.

Účelovú lesnú cestu Opátka – Zlatník vyasfaltovali



Na lesnej ceste medzi  obcou Opátka (okr. Košice-okolie) a Zlatníkom v utorok (7. 3.) pracovníci Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) ukončili práce na spevňovaní povrchu. Cesta už nie je uzatvorená, v ďalších dňoch však ešte cestári budú dosypávať krajnice. SC KSK aj naďalej žiada vodičov o opatrnosť pri prejazde a vzájomnú ohľaduplnosť.

Cesta má po uzavretí mosta cez vodnú nádrž Ružín slúžiť na nevyhnutné dopravné spojenie pre obyvateľov Opátky smerom ku Košickej Belej. "Asfaltovým prekrytím kameniva na úseku dlhom štyri kilometre sa zlepšili podmienky na prejazd vozidiel na účelovej lesnej ceste medzi Opátkou a Zlatníkom. Práce sa začali 28. februára a pre nepriazeň počasia musel byť predpokladaný termín ukončenia, piatok 3. marca, posunutý," informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Ďalšie práce sa budú robiť bez uzavretia cesty, obmedzenie bude vyznačené z obidvoch strán zvislými dopravnými značkami.

KSK vyčlenil zo svojho rozpočtu 213.000 eur na zmiernenie dôsledkov mimoriadnej situácie po uzavretí mosta Ružín pre obec Opátka vybudovaním alternatívneho dopravného spojenia. Na komunikácii medzi Opátkou a Zlatníkom od decembra pracovníci postupne upravovali terén rýpadlom, vyrovnávali nerovnosti povrchu a robili stavebné úpravy pláne so zhutnením. Cestári položili podklad hrubého drveného kameniva, asfaltového recyklátu a napokon asfaltom prekryli celý úsek. Zhotovený bol aj priepust, osadené cestné smerové stĺpiky a upravený výjazd na Opátku cez potok.

Prejazdnosť v zimnom období zabezpečuje SC KSK. Keďže účelová lesná komunikácia nemá parametre cesty II. ani III. triedy, môžu ju využívať len vodiči s vozidlami s hmotnosťou do dvoch ton.