Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Cez most Chucka Norrisa prešlo minulý rok viac ako 100.000 cyklistov

Na archívnej snímke cyklomost Slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi Foto: TASR/Martin Baumann

Najsilnejším mesiacom pre peších bol apríl a najviac cyklistov prešlo mostom v auguste.

Bratislava 10. februára (TASR) - Cyklomost Slobody, ľuďom známy ako Most Chucka Norrisa, spájajúci bratislavskú Devínsku Novú Ves s rakúskym Schloss Hofom, využívajú radi nielen peší turisti, ale aj cyklisti. Potvrdili to minuloročné štatistiky. Najsilnejším mesiacom pre peších bol apríl a najviac cyklistov prešlo mostom v auguste. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

V minulom roku prešlo po cyklomoste 103.122 cyklistov a peších, pričom denný priemer bol 283 ľudí. "Najfrekventovanejším dňom v týždni bola podľa štatistiky nedeľa, kedy prešla mostom štvrtina návštevníkov z celého týždňa. Najviac cyklistov prešlo po moste v pracovných dňoch medzi 14.00 a 19.00 h, zatiaľ čo počas víkendov utíchal pohyb až po 21.00 h," priblížila Forman.

Najviac peších turistov (7477) prešlo po moste v mesiaci apríl. V januári zas prešlo Cyklomostom slobody takmer 4000 peších a 461 cyklistov. Podobne na tom bol v minulom roku aj február, kedy sa na moste stretlo 3867 peších, ale len 706 cyklistov. Od mája do septembra sa tento trend otočil a Cyklomost slobody využívali vo väčšej miere cyklisti. V auguste ich bolo takmer 9000, zatiaľ čo peších niečo vyše 6000.

"Štatistiky ukazujú, že cyklotrasy, ktoré vedú pozdĺž rieky Morava, sú atraktívne a stali sa vyhľadávanými nielen pre cyklistov, ale aj pre peších," uviedol výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký. Ako podotkol, táto štatistika dokazuje stúpajúcu atraktivitu kraja ako športovej destinácie.

Cyklomost slobody začali stavať v septembri 2011. Leží na historickej trase, je dlhý takmer kilometer a široký štyri metre. Cyklosčítačku osadil BSK na most v polovici roku 2014. Tá zaznamenáva pohyb cyklistov aj peších.