Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Cez východné Slovensko bude prechádzať medzinárodná cyklomagistrála

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cez strednú Európu trasa spojí Varšavu, Prešov, Košice a Miškolc. Ide o najväčší cyklistický zámer na Slovensku, ktorý sa postupne buduje.

Košice 19. apríla (TASR) - Cez východné Slovensko bude prechádzať medzinárodná severojužná cyklomagistrála EuroVelo 11, ktorá spojí najsevernejší bod Škandinávie Nordkapp v Nórsku s Aténami v Grécku. Cez strednú Európu trasa spojí Varšavu, Prešov, Košice a Miškolc. Ide o najväčší cyklistický zámer na Slovensku, ktorý sa postupne buduje. O tom, čo je v projekte naplánované, kedy, kde a ako sa bude stavať, informuje propagačná cyklojazda, ktorá začína dnes a potrvá do 21. apríla.

"Propagačnú cyklojazdu EuroVelo 11 v rámci projektu Bicyklom aj za hranice pripravil Košický samosprávny kraj (KSK) a jeho partneri na území Košického, Prešovského kraja a Zakarpatskej Ukrajiny. Technicky a organizačne ju zabezpečuje Prešovská bicyklová skupina Kostitras. Projekt je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky," uviedla krajská cyklokoordinátorka Adriana Šebešová z Odboru kultúry a cestovného ruchu Úradu KSK.

Propagačná cyklojazda EuroVelo 11 Tour 2017 je naplánovaná do troch etáp. Pridať sa môže každý, kto má záujem, vždy na začiatku trasy. Štartuje dnes o 14.00 h v Lipanoch, odkiaľ bude možné absolvovať 14-kilometrovú trasu Lipany - Krivany - Lipany. Vo štvrtok (20.4.) to bude 37 kilometrov dlhá trasa Lipany - Sabinov - Prešov a v piatok (21.4.) môžu záujemcovia absolvovať trasu Košice - Nižná Myšľa - Trstené pri Hornáde s dĺžkou 27 kilometrov. Bližšie informácie sú zverejnené na webstránke Úradu KSK.

"Počas cyklojazdy chceme cyklistom, ale aj obyvateľom regiónu, zástupcom miestnych samospráv a ďalším záujemcom ukázať navrhované opatrenia na diaľkovej medzinárodnej cyklotrase EuroVelo 11, ktorá by mala prispieť k rozvoju v cestovnom ruchu, ale ponúknuť aj každodennú ekologickú alternatívu mobility pre miestnych obyvateľov," priblížila Šebešová.

EuroVelo je medzinárodná sieť cyklistických komunikácií, ktoré spájajú významné európske destinácie na celom kontinente a je zaradená do hlavných dopravných koridorov v Európe. Sieť sa buduje od roku 1993, jej celková plánovaná dĺžka je okolo 70.000 kilometrov. Cez územie východného Slovenska je naplánovaná časť tzv. Východoeurópskej cesty EuroVelo 11. Košický samosprávny kraj zaradil cyklotrasu EuroVelo 11 do prioritných zámerov na podporu rozvoja cestovného ruchu. Dĺžka trasy cez územie Slovenska je 200 kilometrov.

"Aktuálne je na trase cyklomagistrály v Košickom samosprávnom kraji zrealizovaná projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie v katastroch obcí Družstevná pri Hornáde, Kokšov-Bakša, Nižná Myšľa a Čaňa. Na týchto úsekoch sa pripravujú územné konania. Aktuálne sa realizuje projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie v katastri obce Ždaňa. Zrealizovaná je už projektová dokumentácia pre stavebné povolenie na úseku Košice – Sídlisko nad Jazerom – premostenie Myslavského potoka (2015). Pokračujú jednotlivé územné konania a pripravujú sa stavebné konania," priblížila Šebešová s tým, že sa pripravujú projekty na podanie žiadosti o finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu. Ukončenie celej trasy sa predpokladá v rokoch 2022 až 2025.