Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Pelikánov reliéf zdobí kaštieľ Hanvayovcov

Na snímke domov sociálnych služieb v obci Chanava , ktorý sídli v budove novopostaveného kaštieľa patriaceho v minulosti rodine gemerského politika z prelomu 19. a 20. storočia Zoltána Hanvayoho. Foto: TASR/Ján Siman

Držiteľ ceny Európskej únie umenia Štefan Pelikán neskrýval nadšenie z umiestnenia svojho diela.

Chanava 3. júna (TASR) - Pamätný reliéf venovaný gemerskému politikovi z prelomu 19. a 20. storočia Zoltánovi Hanvayovi od akademického sochára Štefana Pelikána odhalili tento víkend v obci Chanava v okrese Rimavská Sobota.

Plastiku umiestnili na budove novopostaveného kaštieľa, ktorý v minulosti patril Hanvayovcom a dnes v ňom prevádzkujú domov sociálnych služieb. Ako pre TASR povedal iniciátor myšlienky, podnikateľ Štefan Juhász, takýmto spôsobom chcú obyvateľom obce pripomenúť niekdajší význam celého regiónu, na ktorý sa dnes takmer zabudlo.

Medený reliéf je pre obec osobným darom majstra Štefana Pelikána. Do Chanavy ho prišiel odhaliť osobne spolu s niekoľkými desiatkami ďalších hostí. Na slávnosť prišli aj dvaja priami príbuzní Hanvayovcov, ktorí však dnes nežijú na Slovensku.

Na snímke pamätný reliéf.
Foto: TASR/Ján Siman
"Pre nás je to významná udalosť, pretože sa snažíme nezabudnúť na históriu obce. Kaštieľ patril v minulosti poľnohospodárskemu družstvu a bol už vo veľmi zlom stave. Navyše ho nechali úplne zbúrať. So spoločníkmi súkromnej firmy sme našli peniaze na jeho novú stavbu a spolu s reformovanou cirkvou tu dnes prevádzkujeme domov sociálnych služieb. Nezabúdame však ani na osobnosti, ktoré tu žili. Obec Chanava totiž patrila od polovice 16. storočia Hanvayovcom, Darvašovcom a iným. Hanvayovci sú pritom jedným z najstarších rodov Gemera," povedal Juhász.

Držiteľ ceny Európskej únie umenia Štefan Pelikán neskrýval nadšenie z umiestnenia svojho diela. "Je to pre mňa skutočne nevšedná chvíľa. Som rád, že prichádzam medzi ľudí, ktorí ešte aj dnes vedia oceniť umenie. Musím sa skutočne poďakovať za to, čo tu pripravili. Môžem povedať, že hoci som z Lietavskej Lúčky pri Žiline a svoje rodisko milujem, tu sa cítim ako občan Chanavy," povedal Pelikán.


Tu bude player