Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Chatári sú nespokojní s novými podmienkami rybolovu na Domaši

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Súčasný stav podľa aktivistov poškodzuje chatárov i návštevníkov Domaše, požadujú preto návrat k pôvodným podmienkam rybolovu.

Kvakovce 29. februára (TASR) – Chatárom z Domaše prekáža zmena podmienok tamojšieho rybolovu. Zaviedla ich nová smernica Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) – Rada Žilina. Problém vidia v zrušení sezónnych povolení na jeden revír, ktoré zvykli využívať. Rekreační rybári si budú po novom kupovať miestne i zväzové povolenie, na základe čoho budú za rybolov platiť viac. Rada SRZ argumentuje potrebou zvýšenia príjmov pre kvalitnejšie zarybňovanie.

„Nová smernica, ktorá je platná od 1. januára tohto roka, prináša jednu, síce nenápadnú, ale pre Domašanov veľmi podstatnú zmenu, a to, že už neumožňuje zakúpiť si povolenie iba na jednu priehradu. Dotklo sa to najviac rekreačných rybárov - chatárov, ktorí nie sú aktívnymi rybármi, len podvečer si sem-tam vyjdú k vode. Nemajú možnosť si už zakúpiť len jednu priehradu, sú nútení kúpiť si celozväzové povolenie na rybolov, to znamená celé Slovensko, aj keď nevyužívajú ostatné vody len Domašu,“ informoval podpredseda Združenia chatárov a rekreantov Domaše Milan Petrík.

Viacerí chatári lovili doteraz so sezónnym povolením na jeden rybársky revír, ktoré stálo 40 eur. Po ich zrušení si podľa Petríka musia zakúpiť miestne povolenie, podľa toho, v ktorej organizácii sú, čo predstavuje približne 40 eur, a aj celozväzové za približne 35 eur. Vydanie miestneho povolenia je navyše podmienené odpracovaním minimálne dvoch brigád v miestnej organizácii.

„K zrušeniu sezónneho povolenia na rybolov sa pristúpilo z dôvodu potreby zvýšenia príjmu z predaja povolení na rybolov, nakoľko existujúca cena už nepostačovala na kvalitné zarybnenie revírov, na ktorých sa každoročne zvyšovala návštevnosť,“ informovala TASR Zuzana Waczlavová z organizačného a právneho referátu SRZ – Rada Žilina.

„Chápeme, že niektorí rybári sú nespokojní, keďže musia zaplatiť za povolenie viac, ale aj oni musia pochopiť, že ak chcú chytať na kvalitne zarybnených revíroch, muselo k tejto zmene dôjsť,“ dodala Waczlavová. Povinnosť odpracovať brigádu v miestnej organizácii nie je podľa jej slov novinkou, ale jednou zo základných povinností rybárov, zakotvených v Stanovách SRZ. Z ďalších alternatív pre rybárov spomenula takzvané hosťovacie povolenia. Pre člena SRZ stoja na jeden deň 10 eur alebo na týždeň 30 eur.

Súčasný stav podľa aktivistov poškodzuje chatárov i návštevníkov Domaše, požadujú preto návrat k pôvodným podmienkam rybolovu. Rade SRZ v tejto súvislosti zaslali otvorený list. „Rada SRZ bude počas celého roka vyhodnocovať, ako sa nový systém vydávania povolení osvedčil a čo prinesie v praxi. Nie je vylúčené, že ak sa ukáže potreba existencie sezónnych povolení, tieto budú od ďalšieho roka opätovne medzi povolenia vydávané SRZ zaradené,“ uzavrela Waczlavová.