Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji klesá, vyskytol aj prípad SARI

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najnižšia chorobnosť bola v tomto týždni medzi seniormi.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) – Hoci výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v Banskobystrickom kraji každým týždňom klesá, epidemiológovia nevylučujú, že počty chorých ešte neporastú.

Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, výskyt ARO je v tomto týždni nižší o šesť percent a CHPO takmer o tretinu. Podobná situácia bola aj vlani v rovnakom období.

"Napriek tomu je z dôvodu zvýšenej chorobnosti na ARO prerušené vyučovanie v základnej škole Čamovce-Fiľakovo v okrese Lučenec a v materskej škole v Lieskovci v okrese Zvolen," konštatovala Tolnayová.

Podľa jej ďalších slov po dlhšom čase sa vyskytol prípad ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI). Toto ochorenie u 61-ročného muža z Hnúšte hlásili z okresu Rimavská Sobota. Pacient mal ako prvé príznaky kašeľ a dýchacie ťažkosti. Hospitalizovali ho v nemocnici v Hnúšti. Avšak pre zhoršujúci sa zdravotný stav - respiračné a multiorgánové zlyhanie – pacienta preložili na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny do revúckej nemocnice. Napojili ho na umelú pľúcnu ventiláciu, dialýzu a nasadili mu ďalšie antibiotiká. Potvrdil sa u neho obojstranný zápal pľúc.

Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ evidujú v tomto týždni 5579 prípadov ARO, čo je chorobnosť takmer 1700 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najviac ich je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota a Zvolen.

U CHPO zaznamenali 421 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 134 prípadov na 100.000 osôb. Chrípka najviac trápi ľudí v okresoch Lučenec, Žarnovica, Rimavská Sobota a Brezno.

Najnižšia chorobnosť bola v tomto týždni medzi seniormi.