Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

CHORVÁTSKY GROB: Odovzdajú petíciu za referendum o odvolaní starostu

Ilustračné foto Foto: TASR

Petíciu spustili 27. mája. Nespokojní obyvatelia iniciovanie petície odôvodňujú v 22 bodoch.

Chorvátsky Grob 27. júna (TASR) - Takmer 1300 ľudí sa podpísalo pod petíciu za vypísanie referenda o odvolaní starostu Chorvátskeho Grobu Radovana Benčíka. TASR o tom informoval člen petičného výboru Jozef Selep.

"Počet podpisov je dostatočný na vypísanie referenda," oznámil Selep. Zároveň informoval, že petíciu v utorok (28.6.) o 10.00 h odovzdajú na obecnom úrade.

Petíciu spustili 27. mája. Nespokojní obyvatelia iniciovanie petície odôvodňujú v 22 bodoch. Starostovi napríklad vyčítajú, že nezabezpečil výstavbu základnej a materskej školy na Čiernej Vode k školskému roku 2015/2016, zlú komunikáciu s Dopravným podnikom Bratislava (DPB), v dôsledku ktorej sa znížil počet spojov do obce a hrozí úplné zrušenie možnosti využívať MHD.

Benčík podľa nich neriešil ani akútny problém dopravného napojenia obce na cesty nadregionálneho významu. Domnievajú sa tiež, že starosta netransparentne nakladá s financiami obce, okrem iného mu dávajú za vinu, že peniaze z obecnej kasy míňa na vlastnú PR kampaň. Podľa nespokojencov Benčík takisto nekoná v schválených projektoch. Postupy starostu v prípade verejných obstarávaní vraj nesú znaky klientelizmu v prospech spriaznených spoločností či osôb.

Benčík pre TASR uviedol, že rešpektuje právo občanov na vyjadrenie názoru prostredníctvom petície a vníma pozorne aktivity, ktoré sú pravdepodobne motivované snahou ovládnuť obecný a stavebný úrad skupinou aktivistov z pôvodnej obce Chorvátsky Grob. "Viacerí z nich kandidovali v komunálnych voľbách a so svojím programom neuspeli a od môjho zvolenia do funkcie starostu vedú konfrontačnú protikampaň. Je možné predpokladať, že je tu evidentná snaha zabrániť rozvoju Čiernej Vody, ktorá zúfalo potrebuje občiansku vybavenosť," skonštatoval.

Ako tvrdí, počas pôsobenia v pozícii starostu sa mu v spolupráci s občanmi a poslancami podarilo zabezpečiť viac než milión eur v rámci dotácií na rozvoj nevyhnutne potrebnej infraštruktúry - školy, škôlky, ihriska, kanalizácie či kamerového systému.