Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Chovateľ exotického hmyzu sa pokúsi vyvrátiť mýty o šváboch

Na archívnej snímke šváb. Foto: TASR František Iván

Chov švábov v zajatí môže byť záujmový a produktívny.

Banská Bystrica 7. októbra (TASR) - V Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici si návštevníci v rámci pravidelného podujatia Príroda bez hraníc vypočujú 10. októbra o 17.00 h prednášku profesionálneho chovateľa exotického hmyzu Mareka Bartoša. Je súčasťou výstavy Pozoruhodné šváby - nepanikárte, ktorá v kaštieli až do januára predstavuje najväčšiu zbierku živých švábov na Slovensku. TASR o tom informovala Dana Kurtíková zo SSM.

"Chov švábov v zajatí môže byť záujmový a produktívny. Svojou prednáškou chcem doplniť ďalšie informácie k prebiehajúcej výstave. Podeliť sa s verejnosťou o zaujímavosti a ´pikošky´ z chovu švábov a vyvrátiť pár hlboko zakorenených mýtov o týchto fascinujúcich tvoroch, ktoré medzi ľuďmi kolujú. Nie je šváb ako šváb. Na prednáške budú k videniu aj druhy, ktoré sa na výstavu nedostali a ich chovné zariadenia," konštatoval Bartoš, ktorý patrí k popredným chovateľom predovšetkým exotických druhov švábov v počtoch oscilujúcich okolo milióna kusov.

Podľa neho medzi laickou verejnosťou sú o šváboch mylne zaužívané stereotypné názory ako o škodnom hmyze. Tieto názory však vychádzajú z nedostatku relevantných informácií. Šváby sú neobyčajný a pre svetové ekosystémy nenahraditeľný hmyz. Okrem odborníkov fascinuje i mnohých zainteresovaných laikov – teraristov, ktorí roky čakajú, kým sa im niektoré zaujímavé druhy dostanú do chovu.