Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Chovatelia koní sa po piaty raz stretli na Zapači

Chovatelia koní sa stretli 7.júla 2012 v Kokave nad Rimavicou na piatom ročníku výstavy koní a westernovej súťaže. Na lúke Zapač pri Kokave nad Rimavicou prihlásili do súťaže vyše tri desiatky ušľachtilých zviera rozdelených do niekoľkých kategórii. Medzi odborníkmi pútali pozornosť najmä teplokrvníky a arabské kone. Deťom sa tradične najviac páčili poníky. Podľa rozhodcov sú podobné súťaže mimoriadne dôležité. Foto: TASR/Ján Siman

Na lúke Zapač pri Kokave nad Rimavicou dnes prihlásili súťažiaci do súťaže vyše tri desiatky ušľachtilých zvierat rozdelených do niekoľkých kategórií.

Kokava nad Rimavicou 7. júla (TASR) - Chovatelia koní sa stretli dnes v Kokave nad Rimavicou na V. ročníku výstavy koní a westernovej súťaže. Ako pre TASR povedala organizátorka súťaže Daniela Spodniaková, tento rok popri súťaži zorganizovali aj celoslovenské stretnutie Spodniakovcov.

Na lúke Zapač pri Kokave nad Rimavicou dnes prihlásili súťažiaci do súťaže vyše tri desiatky ušľachtilých zvierat rozdelených do niekoľkých kategórií. Medzi odborníkmi pútali pozornosť najmä teplokrvníky a arabské kone. Deťom sa opäť najviac páčili poníky.

Podľa rozhodcov sú podobné súťaže mimoriadne dôležité. "Skúsení odborníci hodnotia všetky kritériá koní podľa štandardov jednotlivých druhov. Teplokrvné kone majú predsa len trochu odlišnú stavbu tela a vlastnosti ako arabské. Pre chovateľov koní je to mimoriadne dôležité, pretože na takýchto regionálnych súťažiach môžu porovnať výsledky svojho snaženia s konkurenciou. Máme tu aj zástupcov zo Slovenského zväzu chovateľov koní, ktorí vedú takzvanú Plemennú knihu. Takto si súťažiaci vedia overiť, či sa uberajú správnym smerom," povedal rozhodca Juraj Kovalčík z Topoľčianok.

hovatelia koní sa stretli 7.júla 2012 v Kokave nad Rimavicou na piatom ročníku výstavy koní a westernovej súťaže. Na lúke Zapač pri Kokave nad Rimavicou prihlásili do súťaže vyše tri desiatky ušľachtilých zviera rozdelených do niekoľkých kategórii. Medzi odborníkmi pútali pozornosť najmä teplokrvníky a arabské kone. Deťom sa tradične najviac páčili poníky. Podľa rozhodcov sú podobné súťaže mimoriadne dôležité.
Foto: TASR/Ján Siman
Organizátorom Zapačského zlatého kantára je ranč Cindium. Jeho majiteľka Petra Spodniaková patrí medzi tradičných favoritov súťaže. "Pre nás je to už rodinná tradícia. Sme veľmi radi, že podujatie si obľúbili chovatelia aj diváci. Som majiteľka arabského žrebca Urgraf, ktorý získal na Slovensku veľa ocenení, je to plemenný žrebec, ale každá súťaž je iná a hoci môže patriť medzi favoritov, víťazstvo nemá zaručené," dodala Spodniaková.

Popoludní pokračuje program na Zapači westernovými pretekmi amatérskych súťažiacich. Na stretnutie Spodniakovcov sa doteraz oficiálne prihlásila necelá dvadsiatka nositeľov tohto priezviska. Organizátori ich očakávajú najmä vo večerných hodinách. Doteraz sa kontaktovali len na sociálnych sieťach, kde sa ich v priebehu roka zaevidovalo vyše 170.