Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Chránená kaviareň pomáha hendikepovaným získať pracovné skúsenosti

V pondelok 1. októbra 2012 v Banskej Bystrici otvorili tréningové centrum pre hendikepovaných, jediné svojho druhu v Banskobystrickom kraji. Foto: TASR/Dušan Hein

V chránenej kaviarni sú otvorení širokej verejnosti.

Banská Bystrica 12. januára (TASR) – Banskobystrické Tréningové centrum pre hendikepovaných Prístav v podobe kaviarne s knižnicou a tvorivých dielní poskytuje hendikepovaným ľuďom priestor pre nadobudnutie pracovnej zručnosti a skúsenosti, ale aj sebaobslužných návykov.

Špecifikom tréningového centra, ktoré otvorili vlani 1. októbra, je, že v ňom pracujú ľudia s telesným hendikepom. TASR chránenú dielňu priblížila Marcela Václavková Konrádová, predsedníčka Občianskeho združenia (OZ) Prístav nádeje, ktoré je zriaďovateľom dielne.

"Našou víziou alebo predstavou je, aby u nás nadobudli prvú zručnosť, skúsenosť, pretože naozaj väčšina ľudí s hendikepom sedí dlho doma alebo sú bez práce, lebo nemajú príležitosť. Oni chcú pracovať, len nemajú vytvorené podmienky," vysvetlila Václavková. Okrem toho v kaviarni pracovníci získajú aj sebaobslužné návyky. "Ak im máme nejakým spôsobom pomôcť, tak si určite myslím, že je to taká zručnosť, ktorá je potrebná pre ich život."

V hlavnom pracovnom pomere sú tu dvaja zamestnanci, ďalej tu však pracujú dobrovoľníci, pričom v súčasnosti centrum spolupracuje so 14-stimi dobrovoľníkmi. Podľa skúseností Václavkovej majú potenciálni zamestnávatelia obavy z hendikepovaných zamestnancov. "U nás majú možnosť reálne vidieť, keď sem prídu ako zákazníci, že ich dokážu obslúžiť," konštatovala Václavková. Myslí si, že obavy vyplývajú z neznalosti a toho, že zamestnávatelia nemajú osobnú skúsenosť. "Robíme, samozrejme, aj ďalšie kroky – rôzne školenia pre potenciálnych zamestnávateľov. Učíme ich, že človek má síce nejaký hendikep, ale stále niečo dokáže, neznamená to, že je neschopný."

V chránenej kaviarni sú otvorení širokej verejnosti. Chodia sem špeciálni pedagógovia zo škôl s integrovanými deťmi, rodičia s postihnutými deťmi, ale aj zdravá verejnosť. "A to je práve super, že naozaj dochádza k integrácii," podotkla Václavková. Teší ju, že za trojmesačné fungovanie dielne je spätná väzba zatiaľ veľmi pozitívna, majú zákazníkov, ktorí sa sem vracajú, niektorí kaviareň skrášľujú vlastnými namaľovanými obrázkami. "Dá sa povedať, že skoro až s nadšením nás privítali špeciálni pedagógovia, ktorí sem prišli aj s ľuďmi, s ktorými pracujú, a povedali, že sa im veľmi páči, že niečo také vzniklo," dodala Václavková.

Nakoľko tréningové centrum má štatút chránenej dielne, z časti je financované prostredníctvom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Mesto Banská Bystrica mu pomohlo pri otvorení prefinancovaním časti kuchynskej linky, tiež výťažok 1260 eur z Primátorského punču 2012 putoval OZ a peniaze využijú na ďalšie fungovanie tréningového centra. Na Banskobystrický samosprávny kraj si dielňa podala žiadosť o dotáciu na prevádzkové náklady spojené s chodom chránenej dielne. To, či ju získa, budú podľa Václavkovej vedieť v najbližších mesiacoch.

Tréningové centrum má spomínané tri zamerania – kaviarenskú a knižničnú časť a tvorivé dielne. V kaviarenskej časti je špecializovaná kuchynská linka upravená pre vozičkárov. Organizujú sa tu aj kurzy sebaobsluhy. V tvorivých dielňach vyrábajú ozdoby na rôzne príležitosti - Valentína i Vianoce - servítkovou technikou, maľbou na textil, ale i technikou patchwork a mnohými ďalšími. V knižničnej časti si možno knihy vypožičať domov alebo prečítať pri káve. Jedna z pracovníčok má za úlohu organizovanie literárnych besied, krstov kníh, autogramiád. "Je to stretávanie sa ľudí hendikepovaných so zdravými, keď rovnako dochádza k integrácií," podotkla Václavková. "My sme sa hendikepovaným ľuďom snažili vytvoriť podmienky na prácu, vzdelávame ich prostredníctvom rôznych školení a kurzov, aby nadobudli nové zručnosti. Veríme, že im práve táto cesta otvorí možnosti na otvorenom trhu práce," uzavrela Václavková.