Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Klienti chránenej dielne Vstúpte v Malackách vyrábajú módny doplnok

výrobky z dielne chránenej dielne Foto: ozpluto.sk

Pluto-palčiaky, ktoré sa v chránenej dielni v Malackách vyrábajú, sú univerzálnej veľkosti, obojstranné a ušité z kombinácie flaušu a flisu.

Bratislava 13. januára (TASR) – Klienti a klientky chránenej dielne neziskovej organizácie Vstúpte v Malackách vyrábajú trendové zimné palčiaky. Sú jedným zo zariadení pre znevýhodnených, ktoré sa zapojili do projektu občianskeho združenia Pluto, spájajúceho charitu a módu.

"Naším cieľom je pomáhať ľuďom a zároveň zvyšovať povedomie solidarity s ľuďmi zo znevýhodnených skupín, medzi ktorých patria aj klienti chránených dielní," uviedla na margo projektu zakladateľka OZ Pluto Kristína Baluchová. Pluto-palčiaky, ktoré sa v chránenej dielni v Malackách vyrábajú, sú univerzálnej veľkosti, obojstranné a ušité z kombinácie flaušu a flisu.

V chránenej dielni Vstúpte si spoluprácu pochvaľujú. "Teší nás, že sme sa mohli zapojiť do takéhoto milého projektu," uviedla pre TASR organizácie Martina Ambrušová. "Naši klienti mali už od začiatku z výroby veľkú radosť a vďaka tomuto projektu sa naučili tiež nové krajčírske zručnosti," dodala.

Okrem chránenej dielne Vstúpte v Malackách sa do projektu zapojili aj v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov Kaštieľ v Stupave a zariadenie Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach.

Finančné prostriedky z predaja týchto palčiakov poputujú priamo k zhotoviteľom a zhotoviteľkám z konkrétnych zariadení. Poslúžia tiež na nákup nových materiálov a prípravu nových projektov v roku 2013. OZ Pluto chce totiž v spolupráci s chránenými dielňami pokračovať aj v roku 2013.

Jednou z možností je napríklad pokračovanie projektu "Šaty robia človeka" počas ktorého klienti chránených dielní vyrábali originálne šaty pre skutočné ženské osobnosti Slovenska. Takéto šaty sa pripravovali aj v chránenej dielni Dom Svitania v Jakubove. "Šiť šaty pre známe tváre bolo zaujímavé," napísala TASR riaditeľka zariadenia Stefi Nováková. "Lucia Hablovičová, ktorá takisto nafotila propagačné snímky s našimi šatami, nás aj navštívila a ocenila kvalitu vypracovania," dodala ako zaujímavosť Nováková a potvrdila záujem spolupracovať s OZ Pluto na podobných projektoch aj v budúcnosti.

Róby, ktoré v projekte "Šaty robia človeka" vznikli, sa členovia občianskeho združenia Pluto rozhodli odovzdať desiatim vzácnym dámam, ktorých činnosť môže byť vzorom a motiváciou pre ostatných. Ich príbehy nájdete na internetovej stránke združenia www.ozpluto.sk.