Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Chrípka opäť zatvárala školy a škôlky v Banskobystrickom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktuálne je v kraji 6643 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1914 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky sa v 6. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji zvýšil. Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici evidujú o 17 percent viac chorých na ARO a o takmer 60 percent viac na chrípku a chrípke podobných ochorení (CHPO). Navyše z dôvodu vysokého počtu chorých žiakov sú v štyroch okresoch kraja zavreté viaceré školy a škôlky.

"V okrese Lučenec sú to Základná škola Veľká nad Ipľom a Špeciálna materská škola v Lučenci, štvrť M.R. Štefánika. V okrese Poltár zavreli Základnú školu s materskou školou v Cinobani, v Rimavskosobotskom okrese Základnú školu Veľký Blh a v okrese Zvolen materskú školu v obci Babiná," informovala Mária Tolnayová z banskobystrického RÚVZ.

Aktuálne je v kraji 6643 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1914 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 644 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 186 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec (1090), Banská Bystrica (881), Rimavská Sobota (770) a Revúca (700). Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica a Brezno. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Revúca a Brezno. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu seniorov, ekonomicky činného obyvateľstva a žiakov základných škôl.