Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Chrípka v Banskobystrickom kraji ustupuje, školy sú aj tak zatvorené

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V medziročnom porovnaní je výskyt ARO nižší o 15 percent, výskyt chrípky je na porovnateľnej úrovni.

Banská Bystrica 18. februára (TASR) - O 13 percent nižší výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a o 20 percent menší výskyt chrípky v porovnaní s minulým týždňom zaznamenali epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. V medziročnom porovnaní je výskyt ARO nižší o 15 percent, výskyt chrípky je na porovnateľnej úrovni.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), výsledky sú zhotovené na základe analýz z hlásení 55 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, evidoval tento týždeň v absolútnych číslach 6554 chorých na ARO. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 718 prípadoch.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 1145 prípadov, ale aj v okresoch Brezno (752), Veľký Krtíš (743), Revúca (582) a Rimavská Sobota (535 chorých). Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, Revúca a Detva.

Napriek tomu, že výskyt ochorení klesá, je pre vysoký počet chorých prerušená prevádzka v piatich materských školách, jednej základnej a materskej škole a v troch základných školách. Ide o školy vo Svätom Antone, Teranoch, vo Fiľakovských Kováčoch, v Babinej a Dubovom a dve materské školy a dve základné školy v okrese Veľký Krtíš.