Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

FOTO: Čierna vrana je novým symbolom žilinskej mestskej časti Vranie

Na snímke deti z detského hasičského zboru pózujú pred Kultúrnym domom vo Vraní počas slávnostého odhalenia nového erbu mestskej časti Žilina - Vranie 28. februára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Nový erb Vrania odhalili na budove miestneho kultúrneho domu.

Žilina 28. februára (TASR) – Čierna vrana v striebornom štíte, stojaca na zelenom kríku symbolizuje od dnešného dňa žilinskú mestskú časť Vranie. Nový erb Vrania odhalili na budove miestneho kultúrneho domu.



Vranie je podľa primátora Žiliny Igora Chomu po Trnovom a Bytčici treťou mestskou časťou s vlastným erbom. "Erb vznikol na základe historických prameňov, predovšetkým historickej pečate z polovice 18. storočia, kde sa už vrana nachádza. Takže sa týmto erbom vraciame späť k histórii a k identite tejto obce," povedal Choma.



"Erb kedysi samostatnej obce, dnes mestskej časti Vranie, vychádza z historickej pečate, ktorá sa zachovala v župných a iných písomnostiach. Ide o takzvaný hovoriaci erb. Je to zvláštna kategória erbov, ktoré poznáme od polovice 12. storočia. Boli to erby, ktoré symbolom vyjadrovali meno, názov rodu, osoby alebo mesta a obce. V našom prípade je tam na kríku sediaca vrana, ktorá je skutočne veľmi primeraným motívom pre obec Vranie," uviedol hlavný štátny radca pre heraldickú tvorbu a správca Heraldického registra SR Ladislav Vrtel.



Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár pripomenul, že v roku 1990 mali obce možnosť rozhodnúť sa v referende či budú samostatné. "Rozhodli sa rôzne a treba rešpektovať rozhodnutie obyvateľov. Mnohé ostali pod mestom a sú dnes mestskými časťami. Ale to vôbec nemôže brániť tomu, aby si ctili svoju históriu a budovali svoju identitu. Tak, ako sme to začali v mestskej časti Trnové, pokračovalo sa v Bytčici a teraz vo Vraní," dodal Blanár.

Erb mestskej časti Vranie má v striebornom štíte čiernu vranu v zlatej zbroji, stojacu na zelenom kríku vyrastajúcom zo zelenej pažite. Vlajka Vrania pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov vo farbách zelenej, bielej, čiernej a žltej. Vlajka má pomer strán 2:3 a je ukončená tromi cípmi - dvomi zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu.

Erb mestskej časti Bytčica má v modrom štíte zlatý gryf s červeným jazykom a v striebornej zbroji, držiaci oboma prednými labami veľký strieborný tulipán na zlatej prehnutej listnatej stopke. Vlajka Bytčice pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov vo farbách modrej, bielej, červenej a žltej. Vlajka má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi - dvoma zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu.

Symboly mestských častí Bytčica a Vranie schválili žilinskí mestskí poslanci na rokovaní 15. februára 2016.