Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Čierne dáždniky protestujúcich učiteľov lemovali Hlavnú ulicu v Trnave

Snímka z demonštrácie pedagógov a študentov vysokých škôl za splnenie požiadaviek učiteľov na Trojičnom námestí v Trnave v utorok 16. februára 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zhromaždenie zvolala Pedagogická fakulta (PdF) Trnavskej univerzity, ktorá tak symbolicky prebrala štafetu po štrajkujúcich učiteľoch v materských, základných a stredných školách.

Trnava 16. februára (TASR) – Zhromaždenie na podporu požiadaviek učiteľov sa konalo dnes na Trojičnom námestí v Trnave. V jeho úvode vytvorili účastníci s otvorenými čiernymi dáždnikmi niekoľko sto metrov dlhú reťaz pozdĺž Hlavnej ulice. Zhromaždenie zvolala Pedagogická fakulta (PdF) Trnavskej univerzity, ktorá tak symbolicky prebrala štafetu po štrajkujúcich učiteľoch v materských, základných a stredných školách.

"Zhromaždenie sme zvolali ako gesto solidarity, lebo učitelia z regionálneho školstva už nedokázali ďalej krvácať v štrajku," povedal pre TASR za organizátorov protestu prodekan fakulty Andrej Rajský. Podľa jeho ďalších slov dnes popoludní sa na fakulte uskutočnilo zasadnutie akademickej obce a niektorí z pedagógov fakulty vstúpili do ostrého štrajku. "Zatiaľ neobmedzeného, ktorý bude mať asi podobu štafetového," povedal Rajský. Uviedol, že ako vysoká škola vychovávajúca budúcich pedagógov je PdF konfrontovaná so znižujúcim sa záujmom o toto povolanie. "Je to dôsledok absencie koncepčnej štátnej vzdelávacej politiky a zhubnej predstavy, ktorá ráta s kvalitným vzdelaním bez kvalitných a spoločensky akceptovaných učiteľov. Vraciame sa sem, lebo sme sa rozhodli prevziať iniciatívu," pokračoval Rajský. Potlesk zožal za požiadavku, aby sa pol miliardy eur, ktoré štát vybral na daniach navyše, vložili do budúcnosti. "Naše deti, študenti, pedagógovia, školy - to je naša budúcnosť," zdôraznil.

Na zhromaždení sa zúčastnili vysokoškolskí pedagógovia a študenti, tiež učitelia trnavských škôl, v dave asi 350 účastníkov bolo vidno aj protestujúce sestry z trnavskej nemocnice, ktoré sa s transparentmi zúčastnili na zhromaždení učiteľov v Trnave aj pred dvoma týždňami.

"Sme tu, aby sme dali najavo, že si nedáme ďalej kydať na hlavu. Táto akcia je politická, ak hovoríme o politike ako o veci verejnej. Nám nie je jedno, čo sa deje. A zároveň nie je politická, lebo nie je na objednávku žiadnej politickej strany. Je to spontánna akcia pedagógov a študentov Pedagogickej fakulty," povedal za organizátorov zhromaždenia moderátor Martin Brestovanský. S prejavom vystúpila aj zástupkyňa Iniciatívy slovenských učiteľov Eva Tolarovičová, tiež učiteľka v Základnej školy v Jaslovských Bohuniciach i ďalší pedagógovia.