Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Najčastejšími čiernymi stavbami v Prievidzi sú bilbordy

Odstraňovanie ilegálneho bilbordu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Čiernych stavieb je v meste viac ako v roku 2012.


Prievidza 9. júla (TASR) - Stavebný úrad (SÚ) Mestského úradu v Prievidzi zaslal v tomto roku 52 výziev na dodatočné povolenie zariadení, ktoré aj zlegalizoval. Z toho 29 majiteľov čiernych stavieb SÚ pokutoval. Výzvy sa týkali prístavieb, rekonštrukcií bytov bez povolenia, komína a bilbordov, ktoré boli medzi čiernymi stavbami zastúpené najviac. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje s tým, že v prípade niektorých stavieb, ktoré SÚ preveruje, ešte nie je ukončené konanie o dodatočné povolenie stavby, a preto ich môže byť aj viac.

Samospráva Prievidze reaguje aj na podnety od občanov mesta. "V niečom je to dobré, v niečom nie. Dobré to je v prípade, že vieme operatívne zasiahnuť a povedať, že toto je čierna stavba, no niekedy ľudia až príliš nahlasujú svojich susedov. Zo 100 prípadov sme mali napríklad len dva opodstatnené, a to Stavebný úrad veľmi zahlcuje," vysvetlil Ďureje.

Spomedzi čiernych stavieb sú najviac zastúpené bilbordy, ktorých je na území mesta približne tisíc. "Doslova škandalózne si ich niektorí zriaďovatelia postavili na mestských pozemkoch. Mali sme aj prípad, kedy súkromník mal súkromný dvor pred svojou prevádzkou, ale bilbord postavil na mestskom pozemku. Ešte sa aj ohradil, prečo mu chceme jeho bilbord zrušiť," upozornil Ďureje.

SÚ v tomto období preveruje aj stánky pred obchodným domom na Námestí slobody. Kontrola sa týka všetkých štrnástich, v ktorých ich majitelia prevádzkujú rýchle občerstvenie, predaj potravín či oblečenia. "SÚ doručil ich majiteľom výzvu na predloženie stavebného povolenia, majitelia majú na to lehotu ešte približne dva týždne," doplnil Ďureje.

Prievidzská radnica postupuje v zmysle zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku. Vlastníci stavieb sú vyzvaní na predloženie potrebných dokladov. Tých, ktorí ich nemajú, stavebný úrad vyzve, aby si v zmysle stavebného zákona podali žiadosť o dodatočné povolenie. Stavebný úrad potom rozhodne, či stavby dodatočne povolí, alebo nariadi odstrániť. Väčšina majiteľov stavieb sa pritom nevyhne ani pokute. Mesto bojuje s čiernymi stavbami už rok. Ako uzavrel Ďureje, tento rok je čiernych stavieb viac ako v roku 2012.