Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Cífer opäť zaplavilo, na protipovodňové opatrenia nezískali peniaze

Na snímke hasičské auto počas zásahu hasičov v obci Cífer pri Trnave, kde voda po silnej búrke v noci zaplavila časť ulice vo štvrtok 28. júla 2016. Foto: TASR - KR HaZZ v Trnave

V noci na dnes zaplavilo v obci asi desať pivníc a okolo tridsať záhrad, škody budú obyvatelia likvidovať ešte niekoľko dní.

Cífer 28. júla (TASR) – Za posledných desať rokov Cífer len málo pokročil v protipovodňových opatreniach a tak v noci na dnes jednu jeho ulicu zaliala po búrke opäť voda. Katastrofa síce má ďaleko od päťdesiatročnej vody, ktorá obec postihla v roku 2006, no poukazuje stále na potrebu zásahov v tejto oblasti.

Cífer si dal, ako dnes povedal pre TASR starosta Maroš Sagan, v roku 2011 za takmer 100.000 eur vypracovať projektovú dokumentáciu na protipovodňové opatrenia. "To sme uhradili zo svojho, ale na realizáciu už prostriedky nemáme. Spolu štyrikrát sme podali projekt, dvakrát na štrukturálne fondy a dva razy na environmentálny fond, ale zatiaľ stále neúspešne," konštatoval Sagan. Obec by potrebovala 1,5 až 2 milióny eur na úpravu zhruba 2,6 kilometra dlhého koryta suchého potoka, kadiaľ voda vo vyšších objemoch vie vtiecť, ale aj vytiecť z dediny. Suché koryto vedie aj pozemkami obyvateľov a viacerí, ktorí ho vo svojich záhradách medzitým vyrovnali, ich majú dnes zaplavené. Projekt počíta aj s výstavbou suchého poldra, ktorý by mal prívalovú vodu nad obcou zadržať. O jeho výstavbe hovoril už krátko po povodni pred desiatimi rokmi vtedajší starosta Tibor Čepec. Podľa Sagana hoci sú obe stavby potrebné, nie sú prioritami. "Nemáme dokončenú vodovodnú sieť ani kanalizáciu, potrebujeme mnohé v obci opravovať. Chceme sa o peniaze znovu uchádzať," dodal starosta Cífera. Niektoré práce urobili svojpomocne, zo svojich zdrojov, čiastočne sa vyčistili jarky, ktoré rôznymi spôsobmi Cíferčania postupom času pri svojich domoch zahradili.

V noci na dnes zaplavilo v obci asi desať pivníc a okolo tridsať záhrad, škody budú obyvatelia likvidovať ešte niekoľko dní. V marci pred desiatimi rokmi to bolo 240 domov, voda z topiaceho snehu zaliala štvrtinu obce a tá bola zhruba štyri dni pod 30-centimetrovou súvislou hladinou.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta


Dnešná situácia

Hasiči z Trnavy spolu s dobrovoľnými hasičmi zasahujú v obci Cífer pri Trnave, kde voda po silnej búrke v noci zaplavila časť ulice.

"Hasiči pritekanie vody zastavili bariérami a pomocou veľkokapacitných čerpadiel odčerpávajú vodu a bahno z cestnej komunikácie a tiež prebytočnú vodu z viacerých rodinných domov, kde zaplavilo najmä pivnice. Zasahujú hasiči z hasičskej stanice v Trnave a dobrovoľní hasiči z Voderád a Špačiniec," uviedla krajská hovorkyňa hasičov v Trnave Júlia Kedrová.