Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Colníci zaistili na hranici vyše 65.000 nelegálne dovážaných cigariet

Skrýše pašovaných cigariet, ktoré odhalili colníci. Foto: TASR/Colný úrad Michalovce

Finančný únik na cle a daniach vyčíslili na 8992,84 eura.

Vyšné Nemecké 17. júla (TASR) - Colníci na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili nelegálny dovoz 65.640 kusov cigariet. Finančný únik na cle a daniach vyčíslili v tomto prípade na 8992,84 eura.

Ako informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková, k odhaleniu nelegálneho dovozu cigariet došlo na tomto hraničnom priechode v utorok (16.7.) večer pri kontrole osobného motorového vozidla evidovaného na Slovensku, konkrétne v okrese Sobrance.

"Vodič a ďalší spolucestujúci, obaja občania Ukrajiny, nedeklarovali dovoz žiadneho tovaru. Colníci privolali ku kontrole vozidla služobné psy, ktoré ihneď hlásili prítomnosť tabaku vo vozidle na viacerých miestach. Následne bolo vozidlo podrobené dôkladnej fyzickej kontrole, ktorá odhalila nelegálny dovoz 328,2 kartónov cigariet americkej značky v dĺžke tabakového povrazca 80 milimetrov," priblížila Macíková. Cigarety boli podľa jej slov zabalené v 20-kusovom spotrebiteľskom balení a označené kontrolnými známkami Ukrajiny.

Skrýše pašovaných cigariet, ktoré odhalili colníci.
Foto: TASR/Colný úrad Michalovce


"Nelegálne dovezené cigarety boli ukryté v konštrukčných dutinách vozidla. Podľa úkrytov je zrejmé, že vozidlo bolo na tento účel vopred špeciálne prerobené," doplnila hovorkyňa s tým, že tabakové výrobky našli colníci vo všetkých dverách auta, jeho podlahe, blatníkoch, prednom aj zadnom nárazníku, ako i ďalších konštrukčných dutinách.

Prípad nelegálneho dovozu ukrajinských cigariet odovzdali colníci vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR. Ten voči vodičovi vozidla vzniesol obvinenie zo spolupáchateľstva na trestnom čine - porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru, s návrhom na vzatie do väzby.

Skrýše pašovaných cigariet, ktoré odhalili colníci.
Foto: TASR/Colný úrad Michalovce


"Druhú osobu na základe zistení vyšetrovania prepustili. V prípade preukázania viny hrozí vodičovi vyhostenie zo Slovenska od jedného do 15 rokov alebo odňatie slobody na jeden až päť rokov. V prípade zaisteného vozidla, ktoré bolo predmetom spáchania trestného činu, navrhol vyšetrovateľ jeho prepadnutie v prospech štátu," uzavrela Macíková.