Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Colníci odhalili dodávku s takmer 300 použitými autobatériami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výkupná cena takéhoto tovaru je zhruba 600 eur za tonu, teda nájdené množstvo by vodič speňažil za približne 2820 eur, dodala hovorkyňa CÚ Košice Katarína Daňková.

Košice 30. júna (TASR) - Takmer 300 použitých autobatérií odhalili ozbrojení príslušníci Finančnej správy SR z Colného úradu (CÚ) Košice v maďarskej dodávke. Stalo sa tak počas stredajšej (28. 6.) kontroly áut pri výkupe kovov a šrotu za obcou Haniska pri Košiciach. Ako TASR informovala hovorkyňa CÚ Košice Katarína Daňková, vzniklo tak podozrenie na nelegálnu cezhraničnú prepravu odpadu aj environmentálnu kriminalitu.

"Hliadka zastavila a skontrolovala dodávkové motorové vozidlo s maďarskými poznávacími značkami, ktorého vodičom bol občan Maďarska. V dodávke sa našlo 297 kusov použitých olovených autobatérií a váha prepravovaného materiálu predstavovala 4700 kilogramov," povedala s tým, že použité autobatérie boli na územie Slovenska prepravené z Maďarska. "Výkupná cena takéhoto tovaru je zhruba 600 eur za tonu, teda nájdené množstvo by vodič speňažil za približne 2820 eur," dodala.

Vodič podľa Daňkovej uviedol, že staré autobatérie prišiel predať do blízkeho šrotoviska, ktoré bolo hneď vedľa miesta kontroly za kovovou bránou. Nevedel pritom predložiť žiadne doklady potrebné na prepravu nebezpečného tovaru.

V súvislosti s prepravou použitých autobatérií vzniklo podľa colníkov podozrenie z nelegálnej cezhraničnej prepravy odpadu bez platných sprievodných dokladov a vzhľadom na množstvo takéhoto druhu odpadu aj podozrenie zo spáchania trestného činu proti životnému prostrediu. "CÚ kontaktoval odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality národnej centrály osobitných zdrojov kriminality Prezídia Policajného zboru, ktorý prípad prevzal," doplnila Daňková.