Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Colný úrad v Žiline vlani odviedol do štátneho rozpočtu 553 miliónov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Peniaze zahrnuté do tejto sumy pochádzajú z výberu cla, spotrebných daní a DPH pri dovoze tovaru z tretích krajín.

Žilina 18. januára (TASR) – Colný úrad (CÚ) v Žiline odviedol za rok 2015 do štátneho rozpočtu 553 miliónov eur, čo v medziročnom hodnotení predstavuje nárast o 75 miliónov eur. TASR o tom informovala hovorkyňa CÚ v Žiline Božena Chríbiková.

Peniaze zahrnuté do tejto sumy podľa nej pochádzajú z výberu cla, spotrebných daní a DPH pri dovoze tovaru z tretích krajín. "Najvýznamnejšími platcami cla a DPH z dovozu v Žilinskom kraji boli v minulom roku spoločnosti z automobilového sektora. Vďaka obchodným aktivitám sa dve z nich zaradili do prvej osmičky TOP platcov i v rámci celej Slovenskej republiky. Na popredných priečkach sa umiestnili tiež firmy zo strojárskeho priemyslu, ale aj výrobcovia a obchodníci s inovatívnou obuvou alebo rôznymi súčiastkami do elektroniky pre priemyselné a kuchynské spotrebiče. Za zmienku stojí informácia, že práve DPH tvorila najväčšiu časť odvodov, až 456 miliónov eur," uviedla hovorkyňa žilinského CÚ.

Hlavný vplyv na príjmy zo spotrebných daní mala daň z liehu. "Po nej nasledovali dane z tabakových výrobkov, elektrickej energie a minerálneho oleja. Za komerčné aktivity v oblasti výroby a predaja liehovín a vína obsadila jednoznačné prvenstvo v kraji aj z celoslovenského pohľadu liehovarnícka spoločnosť z Liptova," dodala Chríbiková.

Doplnila, že žilinský CÚ vybral na cle ďalších 11,5 milióna eur, ktoré sú určené do rozpočtu Európskej únie (EÚ).