Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Colný úrad zničil prepadnutý tovar za takmer 16.000 eur v spaľovni

Colný úrad (CÚ) Prešov v marci zničil prepadnutý tovar v spaľovni odpadov. Išlo o tabakové výrobky a rôzne druhy tovarov porušujúce práva duševného vlastníctva, ako sú odevy, obuv, parfumy a detské hračky, v celkovej hodnote 15.718,11 eura. Tabakové výrobky, ktoré boli zničené, CÚ zabezpečil v rámci kontrol, ktoré sa uskutočnili v prevádzkach alebo pri iných bežných kontrolách vykonávaných príslušníkmi finančnej správy. Foto: TASR

Tabakové výrobky, ktoré boli zničené, CÚ zabezpečil v rámci kontrol, ktoré sa uskutočnili v prevádzkach alebo pri iných bežných kontrolách vykonávaných príslušníkmi finančnej správy.

Prešov 4. apríla (TASR) - Colný úrad (CÚ) Prešov v marci zničil prepadnutý tovar v spaľovni odpadov. Išlo o tabakové výrobky a rôzne druhy tovarov porušujúce práva duševného vlastníctva, ako sú odevy, obuv, parfumy a detské hračky, v celkovej hodnote 15.718,11 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa CÚ Prešov Katarína Bebčáková.

Tabakové výrobky, ktoré boli zničené, CÚ zabezpečil v rámci kontrol, ktoré sa uskutočnili v prevádzkach alebo pri iných bežných kontrolách vykonávaných príslušníkmi finančnej správy.

"Predmetom zničenia bolo 430 spotrebiteľských balení cigariet, 428 kusov samostatne balených cigár bez obchodného názvu, bezdymové tabakové výrobky v počte 20 kusov a 14 kusov spotrebiteľských balení tabaku. Zabezpečenie takéhoto tovaru súviselo s nepreukázaním pôvodu a spôsobu jeho nadobudnutia, ako aj s neoznačením tabakových výrobkov kontrolnou známkou. Elektronické cigarety v počte 97 kusov colný úrad zabezpečil v súvislosti s porušovaním práv duševného vlastníctva," uviedla Bebčáková s tým, že celková hodnota zlikvidovaných tabakových výrobkov predstavuje 2232,40 eura.

CÚ v spaľovni odpadov ďalej zlikvidoval odevy a obuv napodobenín známych značiek, parfumy a hračky. Celkovo išlo o 1935 kusov tovaru v celkovej hodnote 13.485,71 eura. "Tento tovar príslušníci finančnej správy zaistili a v súvislosti s podozrením porušovania práv duševného vlastníctva sa obrátili na majiteľov ochranných známok, ktorí súhlasili s jeho zničením," vysvetlila Bebčáková. Tovar bol v spaľovni zlikvidovaný pod dohľadom CÚ.

Ako pokračovala, pri tovare, ktorý sa stal majetkom štátu a pochádza či už z výkonu daňového dozoru, colného dohľadu alebo z presadzovania práv duševného vlastníctva, zohľadňuje CÚ všetky zákonné možnosti, ktoré sa naň vzťahujú. "Individuálne zvažuje všetky možné formy realizácie tovaru predtým, ako pristúpi k jeho likvidácii. Pri tabakových výrobkoch je CÚ povinný prepadnutý tovar zničiť," dodala Bebčáková.