Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Črevné ochorenie odhalí bezplatné vyšetrenie v Rooseveltovej nemocnici

Rooseveltova nemocnica, archívne foto. Foto: bystricoviny

Celoslovenská kampaň sa koná pod záštitou Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti a Slovak Crohn Club.

Banská Bystrica 19. mája (TASR) – Gastroenterologické ambulancie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici budú v piatok (22.5.) jedným z pracovísk na Slovensku, ktoré otvoria dvere verejnosti a bezplatne vykonajú preventívne vyšetrenia črevných zápalových ochorení. Deň otvorených dverí v Centre pre liečbu črevných zápalových ochorení sa uskutoční od 8.00 do 13.00 h.

"Záujemca po príchode do našej nemocnice vyplní dotazník, ktorého výsledok identifikuje riziko prítomnosti ochorenia. Testom vzorky stolice sa zistí prítomnosť zápalových látok a v prípade pozitívneho nálezu absolvuje odborné vyšetrenie u gastroenterológa," priblížila dnes hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Celoslovenská kampaň sa koná pod záštitou Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti a Slovak Crohn Club. Je zameraná na šírenie osvety, prevencie a včasné odhalenie ochorení ako ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba. Obe ochorenia sa vyskytujú najmä u mladých ľudí vo veku od 20 do 30 rokov. Príčiny ich vzniku sú nejasné, dlhodobé neliečenie však môže viesť k závažným komplikáciám. Črevné zápaly prebiehajú aj bez výraznejších ťažkostí, ale často sú spojené s bolesťami brucha, nechceným úbytkom hmotnosti, problémami s dlhotrvajúcimi hnačkami či únavou a vyčerpanosťou bez zjavnej príčiny.

"Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta poskytuje pacientom s črevnými ochoreniami okrem širokého spektra diagnostiky aj komplexné možnosti liečby pod dohľadom interdisciplinárneho tímu gastroenterológov, chirurgov a rádiológov. Nemocnica je jedným z centier biologickej liečby, kde nájdu pomoc aj komplikovaní pacienti s ulceróznou kolitídou a Crohnovou chorobou a je jedným z mála zariadení, kde dokážu poskytnúť kompletnú chirurgickú liečbu," zdôraznila Maťašeje.