Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Remienky na hodinky z krokodíla a varana: V Žiline zadržali balík

Remienky z krokodíla a varana. Foto: FB Finančná správa

Hovorkyňa Colného úradu Žilina B. Chríbiková doplnila, že zásielku si cez internetový obchod objednal muž z Beluše.

Žilina 20. októbra (TASR) - Žilinskí príslušníci finančnej správy zadržali na vyclievacej pošte balík zo Singapuru s remienkami na hodinky z kože krokodíla a varana. Podľa hovorkyne Colného úradu (CÚ) Žilina Boženy Chríbikovej platia pri ich dovoze sprísnené opatrenia.

Doplnila, že zásielku si cez internetový obchod objednal muž z Beluše. "Pri colnej kontrole zamestnanci zistili, že výrobky sú zhotovené z kože chránených zvierat. Jeden pár remienkov pochádzal z exemplára radu krokodílov a ďalší z druhov rodu varana. Oba sú zaradené do prílohy tzv. Dohovoru CITES. Sú v ňom uvedené rastliny a živočíchy, s ktorými je obchod regulovaný a pri dovoze podliehajú takým obmedzeniam, aby nedošlo k ich vyhubeniu," vysvetlila.

Upozornila, že adresát mal ku koženým remienkom predložiť platné povolenia. "No tými nedisponoval, preto nebolo možné zásielku prepustiť. Pribudnú tak k doterajším dvom, ktoré v minulosti už na vyclievacej pošte zaistili. Tie majú pôvod vo Veľkej Británii, pričom na ich výrobu použili chránených aligátorov," dodala Chríbiková.