Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Cukrári a kominári si zmerajú sily, vo varení gulášu

Ilustračné foto Foto: TASR

Už šiesty celoslovenský neformálny míting, ktorý sa koná ako bienále, pripravil Cech pekárov a cukrárov západného Slovenska.

Veľké Kosihy 2. júna (TASR) – Slovenskí cukrári a pekári sa dnes zišli vo Veľkých Kosihách pri Komárne. Náplňou ich stretnutia však nie je výmena receptov a súperenie o najlepší výrobok, ale súťaž vo varení guláša a zmeranie síl v športových disciplínach.

Už šiesty celoslovenský neformálny míting, ktorý sa koná ako bienále, pripravil Cech pekárov a cukrárov západného Slovenska. Zúčastňuje sa na ňom viac ako 600 príslušníkov remesla a ich rodinných príslušníkov a zastúpenie má spolu 38 firiem.

"Pre nás je to vždy dôležitá a zaujímavá príležitosť stretnúť sa, spoznať sa," povedal pre TASR predseda predstavenstva cechu a zároveň predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschal. Cukrárstvo a pekárstvo je podľa jeho slov jedno z posledných remesiel, ktoré si zachováva národný charakter a využíva primárne slovenské suroviny.

"Je preto dôvod vymeniť si aj skúsenosti, zamestnanci firiem môžu hovoriť aj o svojich problémoch a porovnávať," dodal Gottschal. Hlavným dôvodom je však dobrá zábava. Najdôležitejšie súperenie je vždy na futbalovom turnaji, v tomto roku okorenenom aj bielo-čiernym zápasom cukrárov a kominárov. Zaradené je aj preťahovanie lanom a strelecká súťaž. Deti sa môžu zapojiť do súťaží, ktoré pripravuje každá zúčastnená pekáreň a cukrárska výroba samostatne a preto nikdy nemôže chýbať ani súperenie v šľahaní bielkov či miesení cesta.

"Každý ročník organizujeme v inej lokalite, je to dobrý model, naši ľudia takto spoznajú rôzne regióny. O dva roky sa môžu tešiť na stretnutie niekde v okolí Senca," dodal Gottschal.