Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Čunovo bude poplatok za rozvoj vyberať v maximálnej výške

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výber miestneho poplatku za rozvoj v Bratislave schválili mestskí poslanci v decembri 2016.

Bratislava 21. februára (TASR) – Miestny poplatok za rozvoj sa bude od nasledujúceho mesiaca vyberať aj v Čunove. Ako dnes pre TASR potvrdila poslankyňa tejto bratislavskej mestskej časti Lenka Maschkanová, rozhodli o tom miestni poslanci na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva schválením všeobecne záväzného nariadenia (VZN). „Podľa VZN bude sadzba poplatku za každý štvorcový meter (m2) realizovanej stavby na území mestskej časti pri stavbách na bývanie v maximálnej výške, teda 35 eur. Rovnaká sadzba je stanovená aj pri priemyselných stavbách a pri stavbách na ostatné podnikanie a zárobkovú činnosť či pri stavbách na skladovanie“, potvrdila Maschkanová. Zvýhodnená sadzba desať eur bude platiť pri stavbách určených na pôdohospodársku produkciu, skleníky a stavby pre vodné hospodárstvo. Za ostatné stavby, kam patria drobné stavby, rekreačné stavby, záhradné chaty a samostatne stojace garáže, odhlasovali poslanci poplatok 25 eur.

„Od poplatku za rozvoj si sľubujeme predovšetkým úsporu na výstavbu budúcej základnej školy, keďže ju tu nemáme. Detí stále pribúda, od septembra tohto roka čunovskí prváci nebudú môcť nastúpiť do školy v neďalekých Rusovciach, lebo sa zrušil spoločný školský obvod, takže to bude priorita obce v ďalších rokoch“, uviedla pre TASR starostka Čunova Gabriela Ferenčáková. Zavedenie poplatku za rozvoj v obci, ktorá nemá priemysel, je podľa nej vítaný spôsob, ako získať peniaze na úhradu kapitálových výdavkov, vrátane materskej školy, miestnych komunikácií, úpravy parkov, chodníkov alebo cintorína.

Výber miestneho poplatku za rozvoj v Bratislave schválili mestskí poslanci v decembri 2016. Netýkala sa ho však ešte novela zákona o miestnom poplatku za rozvoj, ktorú v ten istý mesiac schválila Národná rada SR, a následne novelu podpísal prezident SR Andrej Kiska. Bratislavskí starostovia sa na rokovaní Regionálneho združenia mestských častí (RZ MsČ) Bratislavy v januári 2017 zhodli na tom, že miestny poplatok za rozvoj by sa mal na území bratislavských mestských častí vyberať v rovnakej výške, v akej ho schválilo v decembri 2016 mestské zastupiteľstvo. O tom, či sa tak naozaj stane, rozhodujú jednotlivé miestne zastupiteľstvá.