Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Regióny

Nový spôsob financovania robí starosti vedeniu ABC CVČ i mestu Prešov

Foto: TASR/AP

Úlohu komunikácie s obcami zatiaľ prevzal odbor školstva a kultúry MsÚ v Prešove a starostovia by to mali uzavrieť do konca apríla.

Prešov 1. februára (TASR) - Nová legislatíva, ktorá od 1. januára tohto roka upravuje podmienky financovania centier voľného času, robí starosti vedeniu ABC centra voľného času (ABC CVČ) i mestu Prešov, ktoré je jeho zriaďovateľom.

Ustanovenie, že mestám a obciam sa budú prideľovať prostriedky na toto záujmové vzdelávanie na základe trvalého pobytu detí od 5 do 15 rokov a následne budú samosprávy prispievať svojim deťom na činnosť v CVČ, považuje riaditeľka ABC CVČ Helena Šimčíková za zlé riešenie. Ako bude fungovať tok peňazí do ich zariadenia, si zatiaľ nevie celkom dobre predstaviť.

„V tomto školskom roku má naše CVČ v záujmových útvaroch zapísaných 982 členov, z ktorých 704 má trvalý pobyt v meste Prešov. Ostaných 278 členov je z 83 obcí,“ povedala Šimčíková.

Doplnila, že úlohu komunikácie s obcami zatiaľ prevzal odbor školstva a kultúry MsÚ v Prešove a starostovia by to mali uzavrieť do konca apríla. Nie je si však istá, či obce na tieto činnosti peniaze vyhradia, alebo ich využijú na nejaké voľnočasové aktivity na svojom území.

Šimčíková uviedla, že ak bude mesto dotovať len deti s trvalým pobytom v Prešove a obce na svoje deti neprispejú, spôsobí to zariadeniu vážne problémy. Od členov síce vyberajú príspevok, ktorý sa podľa náročnosti záujmového útvaru pohybuje od 2 do 5 eur, ale dôležitá je dotácia od mesta.

„Mesto v súčasnosti prispieva na záujmové vzdelávanie približne 60 a viac eur. Na základe týchto nových skutočností, ak neprispeje na túto činnosť obec alebo iné mestá, musel by celý tento príspevok zaplatiť rodič,“ uviedla riaditeľka. Pripomenula aj skutočnosť, že mnoho detí z okolitých dedín navštevuje základné školy v Prešove, a tým je pre nich výhodou, aby mali krúžky priamo v meste.

Ako dodala, záujmová činnosť môže byť veľmi atraktívna aj v obciach, ale samozrejme nemôže byť taká rozsiahla a pestrá ako v meste, kde je viac možností.

„Máme napríklad folklórny súbor Rozmarija a sú v ňom desiatky žiakov a študentov, pričom mnohí pochádzajú z obcí. Títo mladí ľudia majú byť nositeľmi tradícií a zárukou ich zachovania. Skutočne si nemôžeme myslieť, že teraz v každej obci bude nejaká folklórna skupina,“ povedala Šimčíková.

Zdôraznila, že pre deti, ktoré sa niečomu venujú, je dôležitá aj konfrontácia, súťaženie, a to sa musí diať na podujatiach s väčším počtom ľudí. Pripomenula, že úlohou CVČ je aj organizovanie podujatí, do ktorých sa zapojí ročne asi 20.000 ľudí.

„Problém vidím aj v tom, že vyhláška hovorí, že máme pracovať s vekovou kategóriou od 0 do 30 rokov, ale čo sa týka financovania, tam sa spomína vek do 15 rokov,“ uviedla riaditeľka. Mesto podľa jej slov dosiaľ financovalo všetky vekové kategórie a deklaruje záujem zachovať činnosť ABC CVČ.

Vedúci odboru školstva a kultúry MsÚ v Prešove Peter Haas pre TASR uviedol, že nadobudnutím účinnosti tohto zákona je mesto zriaďovateľom v podstate 10 centier voľného času, lebo deväť vzniklo na školách, kde doteraz fungovali školské strediská záujmovej činnosti. Okrem toho sú tu aj ďalšie súkromné a cirkevné centrá.

„Budeme musieť prijať všeobecne záväzné nariadenie o financovaní školských zariadení. Obce zatiaľ peniaze na umiestnenie ich detí v našom zariadení nedali,“ povedal Haas.

Upozornil na ďalší vážny problém v prípade ABC CVČ, ktorý vraj vznikol pri schválení poslaneckého návrhu rozpočtu. Tam pre centrum chýba viac ako 160.000 eur a podľa neho bude potrebné prijať rozpočtové opatrenie.