Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Regióny

CVČ v Spišskom Podhradí bude tento rok fungovať v krízovom režime

V Spišskom Podhradí je asi 535 detí vo veku od päť do 14 rokov.

Spišské Podhradie 3. februára (TASR) – Podľa novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení, ktorá je platná od 1. januára, majú peniaze na krúžky detí dostávať obce, v ktorých majú deti trvalý pobyt, a nie obce, do ktorých deti chodia na krúžky. Obec resp. mesto, kde má dieťa trvalý pobyt, má následne tieto peniaze prerozdeľovať tým samosprávam, kde deti navštevujú krúžky. Jedným z centier voľného času (CVČ), ktoré s tým má problém, je aj zariadenie v Spišskom Podhradí.

„Nikto a nikde neprikázal obciam a mestám, aby peniaze ďalej posúvali na tie CVČ, do ktorých chodia ich deti. Takže tak to zatiaľ aj v praxi vyzerá. Niektoré po rokovaní majú snahu, niektoré si to vraj po výpadku financií od štátu budú kompenzovať financiami z podielových daní,“ informoval riaditeľ CVČ Spišský hrad Ľuboslav Longauer. Novela podľa neho rieši len na jedinú vec, a to, ako znížiť resp. zrušiť čo najviac CVČ.

„Problémy s financovaním, samozrejme, už pociťujeme. Nedokážeme financovať žiaden krúžok, ktorý viedol pracovník na dohodu. Takže pravidelne oznamujeme našim už bývalým dohodárom, že krúžková činnosť je pozastavená. Jedine, že by boli ochotní pracovať grátis,“ upozornil Longauer. Tento školský rok bude CVČ pod Spišským hradom podľa neho fungovať v krízovom režime, hoci jeho aktivita týmto nie je zastavená. „Len sme prehodnotili a zmenili systém voľno-časových aktivít. Krúžky, ktoré vedú interní zamestnanci, fungujú v normálnom režime s nulovými výdavkami na materiál,“ objasnil riaditeľ CVČ Spišský hrad, ktoré navštevujú deti z okolitých obcí hlavne po vyučovaní. Ich celkový počet ale momentálne riaditeľ nevie povedať, pretože činnosť krúžkov je utlmená.

V Spišskom Podhradí je asi 535 detí vo veku od päť do 14 rokov.