Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Cyklisti môžu využívať nové trasy, Bratislava spúšťa dva nové projekty

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Komisia mesta pre cyklistickú dopravu sa na svojom ostatnom zasadnutí zaoberala i analýzou vedenia cyklotrasy cez ostrov Sihoť.

Bratislava 21. mája (TASR) - Za účasti bratislavského primátora Milana Ftáčnika sa uskutočnilo májové zasadnutie Komisie pre cyklodopravu, ktoré hodnotilo realizáciu a pripravenosť cyklistických trás na území metropoly. Pre TASR to dnes uviedol hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy s tým, že komisia sa zaoberala aj analýzou vedenia cyklistickej trasy cez ostrov Sihoť.

Dodal, že magistrát za ostatných 12 mesiacov zrealizoval štyri nové úseky trás určených pre cyklistov. Ide o 1. a 2. etapu Viedenskej cesty, o trasu na Jantárovej a Košickej ulici. Samospráva má dnes pripravenú dokumentáciu ďalších dvoch projektov a mesto spustilo proces výberu zhotoviteľa.

Bratislavská samospráva bude mať podľa neho začiatkom leta dokončenú projektovú dokumentáciu na pokračovanie vedenia cyklistickej trasy na Košickej ulici, ale aj návrh na prvý historický okruh v širšom centre mesta a trasu na Devínskej ceste.

Komisia mesta pre cyklistickú dopravu sa na svojom ostatnom zasadnutí zaoberala aj analýzou vedenia cyklotrasy cez ostrov Sihoť. Pracovná skupina, zložená zo zástupcov mesta, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a rezortu životného prostredia, odporučila zvážiť dve alternatívy – vedenie trasy cez ostrov Sihoť alebo cestu súbežnú s Devínskou cestou. O výsledkoch a odporúčaniach pracovnej komisie bude primátor Milan Ftáčnik informovať mestských poslancov na júnovom zastupiteľstve.

Podpora cyklistickej dopravy je jednou z priorít samosprávy, a podľa primátora mesta Milana Ftáčnika je jednou z rozhodujúcich ciest ako dať v rámci metropoly priestor alternatívnej doprave. Je to zároveň cesta smerujúca k znižovaniu emisií, vyššej bezpečnosti ako aj vyššej kvalite života. Na projekty podporujúce rozšírenie existujúcej siete cyklistických trás vyčlenili mestskí poslanci v tomto roku 491.000 eur. Všetky navrhované a realizované projekty podporila cyklistická komisia, ktorá je poradným orgánom bratislavského primátora.