Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Cyklisti našli v Slovenskom raji vzácnu sovu v zlom zdravotnom stave

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pomohli jej ochranári.

Spišská Nová Ves 4. apríla (TASR) - V Slovenskom raji objavila skupinka cyklistov vzácnu sovu v zlom zdravotnom stave, pomohli jej ochranári. Správa Národného parku (NP) Slovenský raj na sociálnej sieti informovala, že šlo o sovu dlhochvostú, našli ju v lese pri odpočívadle neďaleko známej cyklotrasy.

"Bola v dosť zúboženom stave. Previezli sme ju k veterinárom, ktorí, našťastie, nepotvrdili naše obavy o jej oko. Je vychudnutá, dlhšie nemohla loviť pre zápal očí, no ináč sa zdá byť v poriadku, je nezranená a bez známok nefunkčnosti niektorej časti tela," uviedla Správa NP. Sova dostala injekciu proti parazitom a masť, ktorou jej budú ochranári pravidelne natierať oči. Veria, že sa ju podarí vykŕmiť a vrátiť späť do prírody aj z toho dôvodu, že ju objavili mimo jej doteraz známeho bežného výskytu. "Svedčí to o šírení tejto krásnej sovy do ďalších častí našej prírody," upozorňuje Správa NP.

Záchrana a starostlivosť o hendikepované živočíchy patrí k menej známej, no rovnako dôležitej činnosti pracovníkov Správy NP. Počas nepretržitej služby prichádzajú na základe oznámenia kdekoľvek v rámci celého kompetenčného územia po chráneného živočícha, ktorý vyžaduje pomoc a starostlivosť. "Sme vybavení na poskytnutie aj dlhodobej nenáročnej starostlivosti, v zložitejších prípadoch spolupracujeme s veterinárnymi lekármi," dodávajú ochranári.

Počas existencie rehabilitačnej stanice pomohli pracovníci Správy NP k návratu do prírody množstvu vtákov, ale aj iných živočíchov. Najčastejšie sa vyskytujúcimi obyvateľmi voliér a priestorov pre rehabilitáciu sú tradične myšiaky lesné, sokoly myšiare, dážďovníky, belorítky, sovy lesné, netopiere vyskytujúce sa v mestskom prostredí, ale aj vzácnejšie druhy ako sluka hôrna či lelek lesný. "Občas sa k nám dostanú veľmi vzácne druhy, ktorých nález ľudia ohlásia bez toho, aby tušili, o akú vzácnosť ide," dodáva Správa NP. Nálezcovia sa môžu v prípade potreby obrátiť na pohotovostné číslo +421 911 485 298, ktoré je uvedené aj na webovej stránke www.npslovenskyraj.sk.