Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Cyklistická Dúbravská radiála je stále v nedohľadne

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Pôvodný plán, ktorý počítal s prepojením Karlovej Vsi, Dúbravky a Devínskej Novej Vsi s napojením na Cyklomost slobody a medzinárodnú trasu na rakúskom území, stroskotal už v 2010.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Bratislavská Dúbravka nemôže v najbližšom období počítať s regulárnou cyklotrasou. Plán tzv. Dúbravskej radiály stále naráža na problém majetkovo nevyrovnaných pozemkov, cez ktoré má cyklotrasa prechádzať.

Pôvodný plán, ktorý počítal s prepojením Karlovej Vsi, Dúbravky a Devínskej Novej Vsi s napojením na Cyklomost slobody a medzinárodnú trasu na rakúskom území, stroskotal už v 2010, keď sa proti budovaniu cyklotrasy v úseku Harmincova a Drobného ulica odvolala jedna z vlastníčok pozemkov na dotknutom území. Odvtedy k žiadnemu pozitívnemu posunu neprišlo, naopak, podľa Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STARZ), ktorá sa stará o mestské cyklotrasy, je situácia ešte komplikovanejšia.

"Po detailnom preverovaní na Obvodnom pozemkovom úrade v Bratislave sa zistilo, že v súčasnosti existuje až 22 nevysporiadaných vlastníkov, z ktorých 19 si uplatnilo reštitučný nárok. Tieto nároky sa riešia," uviedla pre TASR Katarína Szabová zo STARZ-u.

Podľa hovorcu Dúbravky Michala Kriška mestská časť očakáva, že sa vo veci Dúbravskej radiály budú viac angažovať traja dúbravskí poslanci v mestskom zastupiteľstve. Cyklotrasa v Dúbravke je dôležitá aj pre občianskych aktivistov podporujúcich rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave. "Po otvorení Cyklomosta slobody nadobudol význam Dúbravskej radiály nový rozmer," povedal Tomáš Peciar z Cyklokoalície.

Komisia pre cyklodopravu magistrátu hlavného mesta má záujem revitalizovať aspoň tie úseky Dúbravskej radiály, ktoré už existujú. "Medzi prioritami na rok 2013 je aj rozšírenie už existujúceho chodníka vedúceho paralelne s ulicou M. Schneidra-Trnavského a Saratovskou ulicou," uviedol pre TASR Michal Feik, poradca primátora Milana Ftáčnika. "Ide taktiež o úpravu povrchu, oddelenie časti pre chodcov a cyklistov a vytvorenie priechodov pre cyklistov," dodal Feik s tým, že komisia pre cyklodopravu by mala priority na rok 2013 schvaľovať v priebehu najbližšieho mesiaca.

Po vypočítaní nákladov na jednotlivé projekty by sa mali tieto priority začleniť do návrhu rozpočtu mesta.