Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Cyklistická akcia Od Tatier k Dunaju upozorňuje na sklerózu multiplex

Na snímke účastníci prvého ročníka projektu cyklojazdy Od Tatier k Dunaju v roku 2015. Foto: TASR

Prvá etapa začína v pondelok 22. mája o 10.00 h v Liptovskej Kokave a bude merať 48 kilometrov s cieľom v Kúpeľoch Lúčky.

Liptovský Mikuláš 20. mája (TASR) - Tretí ročník charitatívneho cyklistického projektu Od Tatier k Dunaju začína už v pondelok 22. mája prvou etapou z Liptovskej Kokavy do Lúčok. Osvetová akcia v prospech pacientov s chorobou skleróza multiplex končí symbolicky 27. mája v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa sclerosis multiplex.

"Šport a pravidelný pohyb je pri tomto ochorení veľmi potrebný. Preto je dôležité informovať čo najširšiu verejnosť o ochorení, aby poznali možnosti stabilizácie progresie. Bicyklovanie je obľúbený a medzi ľuďmi rozšírený šport, preto je vhodný, ako prostriedok na získanie podpory širokej verejnosti v boji proti ochoreniu," prezradila Jaroslava Valčeková zo Združenia sclerosis multiplex Nádej, ktoré celú akciu organizuje.

Prvá etapa začína v pondelok 22. mája o 10.00 h v Liptovskej Kokave a bude merať 48 kilometrov s cieľom v Kúpeľoch Lúčky. Tam si účastníci oddýchnu, aby ďalší deň pokračovali rovnako dlhou etapou do Terchovej. "Liptovu príroda dala do vienka vysoké hory a zdravie, ktoré vyviera zo zeme v podobe termálnych a liečivých prameňov. Región je predurčený na to, aby bol miestom pre relax, oddych, či už aktívny, alebo pasívny a prispieval tak k zdraviu a pohode ľudí," skonštatovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

Cieľom podujatia je aj zvýšenie povedomia verejnosti o ochorení a pomoc jednak pacientom s touto diagnózou, ale aj ich príbuzným a priateľom. "Je to totiž ochorenie bez logiky a s nepredvídateľnými príznakmi, priebehom, aktivitou a tiež reakciou na liečbu," doplnila Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Región Liptov. Projekt podporili športovci, herci, speváci, tanečníci, moderátori aj redaktori. Záštitu nad ním prevzal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.