Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Cyperský veľvyslanec poďakoval našim vojakom, nazval ich anjelmi mieru

Foto: TASR

V priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre dnes oficiálne privítali 86 príslušníkov operácie OSN UNFICYP.

Nitra 28. marca (TASR) – Z mierovej operácie na Cypre sa vrátil ďalší kontingent slovenských vojakov. V priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre dnes oficiálne privítali 86 príslušníkov operácie OSN UNFICYP. Ich hlavnou úlohou bolo patrolovanie a monitorovanie nárazníkovej zóny medzi cyperskými Grékmi a cyperskými Turkami.

Podľa slov náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Petra Vojteka patrí cyperská misia medzi najvýznamnejšie zahraničné operácie našich vojakov.

"Robíme ju už dlhé roky, od roku 2001. Na Cypre sme získali veľmi významné postavenie. Sme vedúcou krajinou. Málokto si uvedomuje, že v sektore štyri pod nami slúžia napríklad naši priatelia z Maďarska a z Chorvátska. Máme tam Srbov, ktorých pripravujeme na väčšie a rozsiahlejšie nasadenie v tejto misii, ktorá je veľmi dôležitá. Udržiavanie mieru vo vzdialených krajinách patrí skutočne k tým základným spôsobilostiam," skonštatoval Vojtek.

Súhlasil s ním aj veľvyslanec Cyperskej republiky na Slovensku Marios Kountourides, ktorý sa dnes prišiel osobne poďakovať slovenským vojakom. "Ste priatelia Cyperskej republiky. To, že som tu, je pre mňa niečo veľmi dôležité. Vaša misia na Cypre stráži mier. Vy ste na Cypre anjelmi mieru a mier nemá hranice. Jeho dosiahnutie je ambíciou nás všetkých," povedal v príhovore slovenským vojakom.

Tí boli za udržiavanie mieru a pokoja na rozdelenom ostrove vyznamenaní medailami za účasť na mierovej operácii. Príslušníci jednotky SLOVCON UNFICYP Miroslav Majtner, Mário Antoni, Štefan Pihulič a Emil Penciak získali za príkladné plnenie služobných povinností okrem medaily aj disciplinárnu odmenu v podobe vecného daru.

Činnosť príslušníkov OS SR vyzdvihla aj bývalá veľvyslankyňa SR na Cypre Anna Tureničová. "Pre mňa bolo mimoriadne príjemné, keď som počúvala na našich vojakov iba samé pochvaly, a to nielen od najvyššieho velenia misie, ale aj od najvyšších predstaviteľov na oboch stranách rozdeleného ostrova. A čo je dôležité, hlavne od bežných obyvateľov Cypru," zdôraznila.